Overname strandt, dag droombaan

De droom van vastgoedbestuurder Coen van Oostrom (34) valt in duigen. `Zijn' in 1996 opgerichte bedrijf OVG wordt bij nader inzien toch niet overgenomen door een van Nederlands grootste beursgenoteerde vastgoedontwikkelaars AM.

En, belangrijker, daarmee gaat ook zijn nieuwe functie in de raad van bestuur van AM niet door.

Dat heeft AM (voorheen Amstelland MDC) vanochtend bekendgemaakt. In april kondigde AM de overname van het Rotterdamse OVG aan. Het doel was niet OVG over te nemen, wel de wens Van Oostrom binnen te halen om ,,te verjongen en te verbreden''. Van Oostrom wilde zijn bedrijf niet vaarwel zeggen, dus besloot AM het over te nemen. ,,Je kunt de man nou eenmaal niet los zien van zijn bedrijf'', zegt een woordvoerder van AM in een reactie.

Op de aandeelhoudersvergadering van 6 mei werd Van Oostroms benoeming bekrachtigd, ,,ik heb daar zelfs een hele presentatie gegeven'', zegt Van Oostrom zelf. Ook zijn salaris werd openbaar en stond ook vanochtend nog op de AM-website (250.000 euro).

Maar dat alles gaat dus niet door. AM zegt dat er is ,,doorgepraat, doorgepraat en doorgemasseert'', dat er ,,serieus naar is gekeken'' maar dat de voordelen van de overname kleiner zijn dan eerst werd gedacht. Volgens Van Oostrom is de overname afgeketst op de verschillende manieren van waarderen van de vastgoedportefeuilles van beide bedrijven. Omdat AM internationaal opereert moet de OVG-portefeuille ,,aan andere fiscale eisen gaan voldoen''. Dit omzetten levert ,,schade'' op ,,en dat kost geld. Een miljoenenbedrag''.

De raad van bestuur van AM kent meer recente affaires. Eind vorig jaar werd na onderzoek van deze krant bekend dat bestuursvoorzitter Klaas de Ruiter moest aftreden na publicaties over een omstreden afspraak die hij maakte met een accountant van PricewaterhouseCoopers. De accountant onderzocht het toenmalige MDC en wist de overnameprijs van dit bedrijf te verlagen. De Ruiter moest weg, er kwamen twee nieuwe bestuurders plus de geplande Van Oostrom.

Ondanks het afketsen van OVG's overname blijft Van Oostrom wel zaken doen met AM, zo hoopt hij zelf. ,,Toch is het jammer. Het was een mooi doel om te bereiken.''