Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Het hart

Het hart, een klein, maar onmisbaar orgaan dat voor leven zorgt, maar dat ook symbool is van liefde, passie en pijn. Hoe het hart in de afgelopen zeven eeuwen in kunst en kunstnijverheid werd afgebeeld, is van 26 juni t/m 10 oktober in Teylers Museum te zien op de tentoonstelling Het hart. Een teken van leven. Bijna 200 voorwerpen – schilderijen, tekeningen, prenten en talloze kunstvoorwerpen – illustreren het hart als bron van fysieke kracht en als het warme huis van de liefde.

T/m 10 oktober. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zon- en feestdagen 12-17. Inl 023-531 90 10 & www.teylersmuseum.nl Publicatie €32, 160 pp, 120 afb. in kleur, uitgeverij Snoeck, Gent).

MUZIEK

Atlas Ensemble

Het Atlas Ensemble, een kamerorkest van dertig musici uit China, Azië, het Midden-Oosten en Europa, speelt olv Ed Spanjaard het slotconcert van het Holland Festival en het Amsterdam Roots Festival. Er klinkt op tal van exotische instrumenten muziek van Bun-Ching Lam, Evrim Demirel, Theo Loevendie en Frangiz Ali-Zade.

Atlas: 27 juni 20u30 Grote Zaal Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

LITERATUUR

Culinaire poëzie

Eva Gerlach, Jean Pierre Rawie, Jan Eijkelboom en Marjoleine de Vos zijn enkele van de dichters die zullen voorlezen op de Haagse Nacht van de Culinaire Poëzie die op 30 juni plaatsheeft i.s.m de Hotelschool Den Haag. Voordrachten uit culinaire poëzie v.a. de Middeleeuwen tot heden worden afgewisseld met bijpassende gerechten en muzikale intermezzo's.

Haagse Nacht van de Culinaire Poëzie. Wo. 30 juni. Den Haag, Koninklijke Schouwburg. Inl 070-3512481.

POP

Urban Nation

Hiphop, r& b en dancehall in het stadion in een XXL-versie. Dat wil zeggen groter, duurder en vetter dan ooit, met het eerste Nederlandse optreden van Missy Elliott die ook haar protégés Blaque Ivory op het affiche liet zetten. Verder optredens van dancehallkoning Sean Paul, Kelis, Talib Kweli en Rawkus-rapper DMX.

26 juni ArenA, Amsterdam. Res 020-3111333.

TONEEL

Het Volk Haarlemse herenclub Het Volk speelt Logement van Dijk. De komedie draait om drie bewoners van een logement en hun huisbaas. De drie blijken in het leven hun trekken behoorlijk thuis te hebben gekregen. Of en hoe ze het hoofd boven water weten te houden is nog maar de vraag. Het Volk belooft een weemoedige en humoristische voorstelling over de uitzichtloosheid van het bestaan. Met: Bert Bunschoten, Jan Heijer, Joep en Wigbolt Kruijver. Regie: Aike Dirkzwager.

24-26 juni Toneelschuur Haarlem. Tournee volgend seizoen. Inl 023-023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

DANS

Het Nationale Ballet Het Nationale Ballet toont in New Moves drie dagen lang in het Amsterdamse Compagnietheater, hoogtepunten uit de choreografieworkshops, met korte eigen balletten van de vaste dansers en van potentiële choreografen. Met werken van choreografe Annabelle Lopez Ochoa en dansers Daniela Cardim, Nicolas Rapaic, Charlotte Chapellier, Peter Leung, Péter Agárdi, Janusz Madej en Britt Juleen.

24-26 juni Compagnietheater, Kloveniersburgwal, Amsterdam. Inl 020-6255 455 of www.het-ballet.nl