Noorse staking oliesector escaleert

De Noorse olieproductie dreigt helemaal stil te vallen. Oliemaatschappijen hebben aangekondigd de booreilanden te zullen sluiten als de stakingen, die al een week duren, zich uitbreiden. Noorwegen produceert 3 miljoen vaten per dag en is de op twee na grootste olie-exporteur ter wereld. De werkgevers zijn van plan om hun dreigement aanstaande dinsdag uit te voeren. Zij reageren hiermee op de aankondiging van de vakbond dat vanaf maandag nog meer werknemers op de Noorse booreilanden in staking zullen gaan. Nu al ligt 10 procent van de Noorse olieproductie plat.

Volgens Per Terje Vold van de Noorse Vereniging voor Olieindustrie, zit het conflict tussen werknemers en werkgevers muurvast en hebben verdere onderhandelingen geen zin. ,,De eisen zijn onredelijk'', aldus Vold. ,,Wij drijven de zaak op de spits omdat we geen uitweg zien in het conflict''.

Op de Noorse booreilanden wordt sinds afgelopen vrijdag gestaakt. Twee vakbonden, de Federatie van Noorse Oliewerknemers en het kleinere Lederene, zijn een kleine week geleden met 207 werknemers in staking gegaan. Zij eisen garantie voor hun banen en betere pensioenen. De staking wordt langzaam opgevoerd. Aanstaande maandag zou het aantal stakers worden uitgebreid tot 325 en zouden zij ongeveer een kwart van de Noorse olieproductie willen stilleggen. Als de werkgevers hun dreigement uitvoeren en de booreilanden stilleggen komt praktisch de gehele Noorse olieproductie tot stilstand. De twee bonden hebben een bod van de werkgevers afgewezen dat andere vakbonden wel hebben aanvaard. Volgens Vold is het onmogelijk om de resterende twee stakende bonden meer te geven. De Noorse bonden vrezen daarentegen een `Brits scenario' als de werkgevers hun zijn krijgen. Slechts 5 procent van de Britse werkers in de olie-industrie heeft een full time baan en het merendeel heeft geen pensioenregeling. De Noorse regering heeft nog niet gereageerd op de ontstane situatie. In het verleden heeft de regering dit soort stakingen verboden en de partijen bindende arbitratie opgelegd.

De drie miljoen vaten die het land dagelijks op de markt brengt zijn, volgens analisten, cruciaal voor de stabiliteit van de mondiale olieprijzen. Zij voorspellen dat de olieprijs sterk zou stijgen als de Noorse productie weg zou vallen.