Nieuw keurmerk `schone' diamant

Diamanten krijgen een nieuw keurmerk waaruit blijkt dat de betreffende edelsteen niet uit een conflictgebied komt. Dit zijn de Federatie van Belgische Diamantbeurzen en de Associatie van mijnwerkers en diamantslijpers (ICM) gisteren in Parijs overeengekomen met de internationale actiegroep `Global Witness'. Diamanten krijgen van oudsher een certificaat met vier C's, voor de Engelse termen carat, colour, clarity, cut (karaat, kleur, helderheid, slijpvorm). De industrie heeft nu ingestemd met een vijfde C die staat voor clean (schoon).

De overeenkomst vloeit voort uit het zogenoemde `Kimberley Process Certification Scheme', genoemd naar de Zuid-Afrikaanse stad waar eind negentiende eeuw voor het eerst diamanten op grote schaal werden gedolven. In 2000 kwamen vertegenwoordigers van de industrie in Kimberley overeen dat diamanten uit oorlogsgebieden voortaan van de markt geweerd zouden worden. In een klein aantal Afrikaanse landen (zoals Sierra Leone en Congo) worden inkomsten uit de diamanthandel gebruikt om oorlog te voeren. Zo'n 2 procent van de wereldproductie van diamanten is afkomstig uit dergelijke `vuile' gebieden. Met name Global Witness, een Britse mensenrechtenorganisatie, maakte zich de afgelopen jaren sterk voor verbanning van `bloeddiamanten'. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf De Beers, goed voor 45 procent van de wereldproductie (naar waarde), heeft altijd ontkend diamanten uit conflictgebieden te hebben verhandeld.