`Minder politiek bij toekennen van onderzoeksgelden'

,,Als je nu onderzoeksgeld uit Brussel wil krijgen moet je eerst een document van 120 pagina's schrijven dat aan allerlei onzinnige eisen behoort te voldoen'', zegt moleculair bioloog prof. dr. René Bernards van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. ,,Het is om gallisch van te worden.''

Het zogeheten Zesde Kaderprogramma heeft 17,5 miljard euro te verdelen tussen 2002 en 2006. Maar onderzoeker Bernards heeft veel kritiek op de Brusselse bureaucratie, en op de manier waarop het geld nu wordt verdeeld: die is volgens hem doordrenkt met politieke belangen. ,,De kwaliteit van het onderzoek staat niet bovenaan. De verdeling is gebaseerd op het feit dat alle lidstaten een beetje moeten krijgen. Met zo'n beleid hou je zwakkere broeders kunstmatig in leven'', zegt Bernards.

Hij is niet de enige die er zo over denkt. Begin dit jaar heeft de Europese Organisatie voor Levenswetenschappers geklaagd in Brussel.

Bernards is daarom verheugd over het plan van eurocommisaris Busquin om een European Research Council op te zetten. Het is geënt op het Amerikaanse systeem waarbij onderzoeksgeld niet wordt toegekend door bureaucraten, maar door vakbroeders. ,,Ook op het Amerikaanse systeem kun je kritiek hebben, maar het is het minst slechte'', zegt Bernards, die van 1985 tot 1992 onderzoek deed in Amerika, eerst aan Stanford en daarna aan Harvard. Vakbroeders wijzen geld in ieder geval toe op basis van kwaliteit. Bernards: ,,Ze zorgen ervoor dat het geld bij de beste groepen terechtkomt.'' Dat landen als Portugal en Griekenland daardoor waarschijnlijk minder geld zullen krijgen, ziet Bernards alleen maar als een voordeel. ,,Het is voor hen een stok achter de deur om beter onderzoek te doen.'' Toch houdt hij een slag om de arm. Het plan van Busquin ziet er goed uit, op papier. ,,Maar ik moet nog zien wat de Brusselse bureaucraten er in de praktijk van maken.''

    • Marcel aan de Brugh