Militairen in Irak niet vervolgd

Het openbaar ministerie zal geen vervolging instellen tegen Nederlandse militairen die dit voorjaar betrokken waren bij drie verschillende schietincidenten in Irak. Dat heeft het OM in Arnhem bekendgemaakt.

Volgens het OM is uit onderzoek gebleken dat door de militairen in alle drie gevallen ,,rechtmatig'' is gehandeld en dat er daarom ,,geen reden'' bestaat tot vervolging van de militairen. In de zaak Erik O. is nog geen beslissing genomen.

De schietpartijen gebeurden in april, toen de Nederlandse troepen verschillende malen onder vuur kwamen te liggen. Op 17 april werd een patrouille in As Samawah door twee Iraakse mannen beschoten. In het daaropvolgende vuurgevecht raakte de Irakees Joumoed Jaber Hussein zwaargewond. De man werd enkele weken verpleegd in het het Nederlandse kamp, maar op 4 mei voor verdere behandeling overgebracht naar Nederland. De man is nu weer in Irak.

In de nacht 21 april vond plaats in de buurt van Ar Rumaytah, bij een checkpoint dat werd bemand door Nederlandse militairen en leden van het zogeheten Iraqi Civil Defence Corps (ICDC). Een Iraakse auto negeerde een stopteken, waarop leden van ICDC en één Nederlander het voertuig onder vuur namen. Daarbij kwam een van de inzittenden om het leven.

Het OM heeft nog geen beslissing genomen over de zaak van sergeant-majoor Erik O., die op 27 december 2003 betrokken was bij een schietincident waarbij een Iraakse plunderaar om het leven kwam. Minister Donner (Justitie) beloofde de Kamer vorige week dat het OM hierover binnen een maand de knoop zal doorhakken.