Meer groei door langer doorwerken

Het kabinet wil dat werknemers langer doorwerken, effectiever werken en makkelijker ontslagen kunnen worden om de economische groei in Nederland te bevorderen.

Vakbonden en oppositie hebben woedend gereageerd op een pakket maatregelen van de minister van Economische Zaken dat morgen in de ministerraad wordt besproken maar voorafgaand daaraan is uitgelekt.

In de zogenoemde Groeibrief van Brinkhorst staat onder meer dat de bewindsman een onderzoek naar een soepeler ontslagprocedure wil uitvoeren, zo bevestigen ingewijden. Ook moet de vennootschapsbelasting omlaag, zodat Nederland weer beter kan concurreren met het buitenland.

Minister Brinkhorst wil tevens dat meer mensen langer doorwerken, ook na hun 65ste. CAO's die dat verbieden moeten worden aangepast.

Brinkhorst vindt ook dat ambtenaren uiteindelijk weer 40 uur per week moeten kunnen werken. Hij wil bevorderen dat dat in het bedrijfsleven ook gebeurt om zo de arbeidsduur in Nederland te verhogen. Momenteel werken Nederlanders gemiddeld 1.340 uur per jaar, tegen 1.615 gemiddeld in Europa en 1.815 uur in de Verenigde Staten. Het is overigens onwaarschijnlijk dat dat al deze kabinetsperiode geregeld zal worden, omdat een verlenging van de werkweek de facto een loonsverhoging van 11 procent zou betekenen.

Brinkhorst en Zalm (Financiën, VVD) hebben tevens geprobeerd de lengte en de duur van de WW aan te passen. Dat ging minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) ,,op dit moment'' te ver, aldus een Haagse ingewijde. Waarschijnlijk zal met prinsjesdag alsnog een ingreep in de WW aangekondigd worden.

De vakcentrale CNV vindt dat het kabinet ,,moet afblijven van wat wij afspreken in CAO's''. CNV-voorzitter Terpstra zei vanmorgen tegen Radio 1: ,,Het wordt steeds zotter. Het moet een keer afgelopen zijn.'' PvdA'er Crone zei gisteren in een eerste reactie dat het kabinet ,,Nederland kapot bezuinigt''. Volgens Crone is de opsomming van maatregelen van Brinkhorst ,,slecht voor het vertrouwen dat mensen in de economie hebben. Daardoor gaan ze meer sparen in plaats van investeren en consumeren.''