Kies uw kandidaat vanaf de sofa

Popidolen, partners en huizen, alles kunnen we kiezen vanaf het bankstel voor de televisie. Het is bijna verrassend dat het zolang heeft geduurd voor het politieke thema in het reality-tv-concept werd verpakt. Telivisiemakers in verschillende landen hadden het idee al gelanceerd, maar nu wordt het realiteit. Televisiezenders in Australië en in Groot-Brittannië starten binnenkort met een afvalrace tussen kandidaat-politici op het scherm.

Gisteren presenteerde de Australische zender Channel Seven het programma Vote for Me. Hierin dingen gewone burgers naar een zitje in de Senaat. Een panel van experts kiest uit alle kandidaten achttien eventuele politieke talenten. Vervolgens strijden de geselecteerden om de sms-stemmen van de kijkers.

Volgens Channel Seven gaat het om `serieuze' kandidaten die door de kijker zullen worden beoordeeld na debatten over belangrijke politieke thema`s. De minst populaire kandidaat-politici vallen af tot uit elk van de zes deelstaten maar één kandidaat overblijft.

De winnaars krijgen 10.000 Australische dollars campagnegeld en tot de verkiezingen in oktober of november dagelijkse zendtijd in het ochtendnieuws van Channel Seven. ,,Wij maken geen plaats voor vriendjespolitiek of financiële overmacht. Iedereen heeft dezelfde kansen. Het gaat om talent'', zeg de producer van Vote for Me.

De verkiezingen in Australië zijn gepland in oktober of november.