Joseph Calleja

De mogelijke opvolgers van Plácido Domingo en Luciano Pavarotti dienen zich aan en zingen ook nog in het Amsterdamse Muziektheater. De Mexicaanse tenor Rolando Villazón viert deze maand bij de Nederlandse Opera triomfen in de titelrol van Verdi's Don Carlo, gedirigeerd door Riccardo Chailly. En de Maltezer tenor Joseph Calleja, die in het komende seizoen in Amsterdam de hertog in Verdi's Rigoletto vertolkt, is nu al in die rol te horen op een cd, ook gedirigeerd door Chailly.

Joseph Calleja (1978) ziet er op de foto's in het boekje uit als een stoer maffia-type, maar klinkt jongensachtig, blank, onschuldig en wendbaar. Calleja is een echte tenore leggiero, het zeldzame soort `lichte tenor', ideaal voor het vroeg-negentiende eeuwse werk.

Voor Rolando Villazón was Placido Domingo het voorbeeld. Joseph Galleja ontdekte het verschijnsel `tenor' in de film over Caruso met Mario Lanza en luisterde vervolgens naar Pavarotti. Hij kan al net in diens schaduw staan, al zong de King of high C's in La donna è mobile met meer bravoure. Maar in de zaal zal men met Calleja zeker zeer tevreden zijn. Joseph Calleja is ideaal en stijlvast in het wat subtielere werk uit La traviata, L'elisir d'amore en Lucia di Lammermoor, maar voldoet ook buitengewoon in aria's uit Adriana Lecouvreur, L'arlesiana en Madama Butterfly.

Joseph Calleja: Tenor Arias DECCA 475 250-2

    • Kasper Jansen