Irak wil NAVO-hulp bij training leger

De Iraakse interim-premier Allawi heeft de NAVO gevraagd om hulp bij de opleiding van het Iraakse leger en om technische bijstand. Hij deed dit begin deze week in een brief aan NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer.

Allawi, die niet om NAVO-troepen vraagt, komt met zijn verzoek pal voor de NAVO-top komende maandag en dinsdag in Istanbul. De NAVO-leiders zullen zijn verzoek bespreken tijdens de top, waarop een eventuele grotere NAVO-rol in Irak toch al een belangrijk onderwerp was. Volgens een hoge NAVO-diplomaat komt Allawi's brief ,,natuurlijk niet toevallig vlak voor Istanbul'' en is die ook ,,een Amerikaanse suggestie''.

De Verenigde Staten, niet alleen de regering-Bush maar ook grote delen van het Congres, willen dat de NAVO als geheel een rol gaat spelen in de stabilisatie van Irak na de machtsoverdracht op 30 juni. Nu geeft de NAVO als alliantie slechts logistieke bijstand aan een door Polen geleide divisie in Irak. Daarnaast zijn zestien van de 26 NAVO-lidstaten individueel met troepen actief in de door Amerika geleide coalitie in Irak.

Na een oproep van de Amerikaanse president Bush voor een grotere NAVO-rol in Irak, tijdens de recente G8-top, reageerde de Franse president Chirac meteen sceptisch. Frankrijk wil net als Duitsland geen troepen voor Irak leveren. Bush zei vervolgens niet te verwachten dat de NAVO meer troepen naar Irak stuurt.

Maar Chirac hield wel open dat Frankrijk instemt met het trainen van Iraakse veiligheidstroepen onder NAVO-vlag, zoals Bush tijdens de G8-top voorstelde, als de Iraakse interim-regering hierom vraagt. NAVO-chef De Hoop Scheffer zei vorige week dat de NAVO niet ,,de deur zou dichtsmijten voor de neus'' van de Iraakse regering, als die zelf een verzoek zou doen.

,,De oorsprong van dit Iraakse verzoek ligt op de G8-top. Nu met de brief aan de belangrijkste voorwaarde is voldaan, hopen en verwachten wij dat er geen moeite is met dit voorstel. Welke argumenten zouden nu nog tegen kunnen pleiten?'', zegt een adviseur van De Hoop Scheffer.

Allawi vraagt volgen een diplomaat in zijn brief niet om NAVO-troepen maar ,,om NAVO-steun gericht op training en andere technische bijstand''. De brief rept ,,van een dringende noodzaak voor bijstand'' op terreinen als ,,opleiding van Iraakse [veiligheids]troepen, materieel en uiteindelijk andere vormen van technische bijstand''. Wat die technische bijstand exact moet inhouden, is volgens diplomaten nog onduidelijk.

,,De premier vraagt de NAVO niet om operationele maar ondersteunende hulp. Dat is heel logisch. Ook de Irakezen weten dat de meerderheid van de NAVO-lidstaten de NAVO geen rol wil geven in de stabilisatie van Irak'', zegt een hoge NAVO-diplomaat.

,,Training van de Iraakse veiligheidstroepen is de aannemelijke optie voor de NAVO om mee te beginnen in Irak. En sommigen zeggen dat het daar ook zal ophouden'', zegt een andere NAVO-diplomaat.

    • Robert van de Roer