`Ik dacht dat het al 2-0 voor de Tsjechen stond'

De spelers van het Nederlands elftal straalden gisteravond na het bereiken van de kwartfinales eensgezindheid uit. Ze hadden zich leeggeknokt voor hun bekritiseerde coach.

In de catacomben van het Estadio Municipal, onder de enorme rotsblokken die de architect bewust intact heeft gelaten, klonk opgewonden gegil vanuit de kleedkamer. De spelers van het Nederlands elftal vierden de plaatsing voor de kwartfinales uitbundig. Zoals ze op het veld ook minutenlang stonden te zwaaien en juichen naar de circa twintigduizend Oranje-fans. Wat een verschil met het striemende fluitconcert in de Arena, nog geen drie weken geleden na de verloren oefenwedstrijd tegen Ierland.

Alleen Frank de Boer onttrok zich aan de collectieve feestvreugde. De aanvoerder én recordinternational bedankte de arbitrage en zwaaide een paar keer naar de steile tribunes. Na het omkleden moest hij naar de dopingcontrole. De tijdelijk teruggekeerde basisspeler – een paar jaar geleden betrapt op het gebruik van het verboden middel nandrolon en sindsdien beducht voor een vermeend verkeerd plasje – stond gisteravond als enige voetballer de pers niet te woord. Hij moest na het urineren snel de spelersbus in.

Zijn ploeggenoten liepen met een plantje in de hand langs de dranghekken van de zogenoemde mixed-zone, waar de verzamelde media zich na een wedstrijd dienen op te stellen. In volgorde van belangrijkheid: vooraan de televisie, daarnaast de radio en aan het eind van de gang de schrijvende pers. Het klavertje vier, want dat moest het plantje volgens de spelers voorstellen, hadden ze gekregen van de ballenjongens na afloop van de 3-0 zege op Letland.

Linksbuiten Arjen Robben liet het per ongeluk kapot vallen. Overigens rook het klavertje naar basilicum.

Alle spelers spraken unaniem over een vreemde ervaring. Ze waren geconcentreerd aan de wedstrijd begonnen, maar de tussenstand bij het duel in Lissabon tussen Duitsland 1 en Tsjechië 2 spookte door hun hoofd. Zo liep topscorer Ruud van Nistelrooy opgetogen de kleedkamer in, om een klein kwartier later een stuk minder vrolijk het veld te betreden. ,,Ik dacht door het gejuich van onze supporters dat het 2-0 voor de Tsjechen was, bleek het 1-1 te staan'', verklaarde de topscorer zijn gemengde gevoelens. ,,Dat was wel even een domper. We begonnen daarom niet scherp aan de tweede helft en gaven meteen drie kansen weg.''

Van Nistelrooy is nu met vier doelpunten voorlopig topscorer van het toernooi, samen met de Engelsman Wayne Rooney. Die 18-jarige spits werd in de chauvinistische Britse pers al vergeleken met Pelé. Op de vraag of Van Nistelrooy ook met de Braziliaanse voetballegende moet worden vergeleken, antwoordde de Brabander grijnzend: ,,Laten we maar lekker Hollands nuchter blijven.''

Het misverstand over de score in Lissabon was ontstaan doordat de Oranje-fans eerst (onopgemerkt) stil werden van het openingsdoelpunt van de Duitsers, vervolgens juichten bij de gelijkmaker van de Tsjechen en daarna bijna gek van vreugde werden nadat één onverlaat op de tribunes lollig wilde zijn en over een voorsprong van de Tsjechen had gerept. Loos alarm! De achterstand van de Duitsers werd pas werkelijkheid in de slotfase van beide duels. Toen wisten bijna alle spelers van het Nederlands elftal dat een kwartfinaleduel tegen Zweden aanstaande was.

Edgar Davids was niet op de hoogte van de ontwikkelingen in Lissabon. ,,Ik wilde het niet horen, ik wilde het niet weten. Ik kan me maar op één wedstrijd tegelijk focussen'', verklaarde de uitblinker die een kwartier voor het einde van de wedstrijd wegens een pijnlijke buikspier werd gewisseld en eenmaal in de dug-out gezeten wél bekend raakte met het scoreverloop op het andere veld. Davids: ,,Ik moest me heel erg goed concentreren, de Letten gaven weinig ruimte weg. Elk balverlies kon fataal zijn.''

De kleine middenvelder met de grote actieradius had zich weer leeggeknokt, al was het maar om de geplaagde Dick Advocaat te steunen. Zo zou de speler met de bijnaam `pitbull' zaterdagavond in de kleedkamer na afloop van het verloren duel tegen Tsjechië letterlijk op de bres zijn gesprongen voor de bondscoach, die toen door enkele spelers zou zijn uitgescholden om zijn omstreden wisselbeleid. Dit nieuws meldden de GPD-bladen gistermorgen. Davids, gisteravond: ,,De bondscoach is al jaren het mikpunt van kritiek. Deze week werden de reacties te persoonlijk. Het was puur op de man spelen.''

Zijn vriend Clarence Seedorf was een paar meter verderop dezelfde mening toegedaan. ,,Waar praten we over? Een tactische fout? Elke fout is menselijk. Er is te veel energie verspeeld aan randzaken. Nu is gelukkig weer iedereen positief. Het publiek gelooft erin en de pers hopelijk ook.''

Over het feit dat de verguisde `penaltymisser' voor het eerst sinds jaren weer wordt toegejuicht door het Oranje-legioen, maakte Seedorf zich niet al te druk. ,,Ik kijk niet naar mezelf. Als ik dat wel had gedaan, zou ik hier nu niet meer hebben gestaan.''

    • Jaap Bloembergen