HSBC slaat grote slag met bank in China

HSBC, een van de grootste banken ter wereld, heeft in China een flinke voorsprong genomen op de concurrentie door als eerste een fors belang te nemen in een grote Chinese bank.

Het gaat om de in Shanghai gevestigde Bank of Communications, de vijfde bank van China. Via het landelijke distributienetwerk van deze Chinese bank krijgt het in Londen gevestigde HSBC makkelijker toegang tot de ruim duizend miljard euro aan Chinese spaargelden die door overheidsrestricties geen uitweg kunnen vinden naar het buitenland en al evenmin massaal naar de weinig ontwikkelde Chinese beurzen, dus wel op de banken in China gezet moeten worden.

De deal tussen HSBC en Bank of Communications is gisteren en vandaag van hoge officiële Chinese zijde tegenover verschillende media bevestigd.

Buitenlandse banken mogen een belang tot maximaal 20 procent in een Chinese bank nemen. De Amerikaanse Citigroup, de grootste bank ter wereld, kocht 20 procent in Shanghai Pudong Development Bank. De Amerikaanse buy-out-firma Newbridge Capital kocht onlangs 18 procent in Shenzhen Development Bank. Het Britse HSBC zelf heeft een belang in de Bank of Shanghai, maar met Bank of Communications heeft HSBC nu een grote vis aan de haak geslagen, die het toegang geeft tot de snel opkomende markten voor hypotheken, creditcards, autofinanciering en verzekeringen in China.

HSBC zou 1 miljard dollar voor het belang hebben betaald. Bank of Communications, die in 1908 werd opgericht en later door de communisten geconfisceerd, heeft plannen om naar de beurs van Hongkong te gaan. Daartoe zou zij eerst haar slechte leningen willen saneren en nieuw kapitaal aantrekken om de balans te versterken.

De Chinese banken, de vier grootste staatsbanken voorop, gaan gebukt onder een reusachtige berg oninbare leningen, officieel 200 miljard euro, maar volgens analisten in Hongkong in werkelijkheid ten minste drie keer zo veel, die als een schaduw over de Chinese economie hangen. De machthebbers in Peking zijn daarom gebrand op buitenlandse deelname in de Chinese bankwereld, om Chinese bankiers het vak beter te leren, maar ook weer niet gebrand op zoveel deelname dat zij zelf de controle over de immense Chinese spaarpot verliezen.

Volgens het WTO-akkoord over China's lidmaatschap van de wereldhandelsorganisatie gaat de Chinese bankmarkt in 2007 open, maar HSBC heeft met zijn belang in Bank of Communications zijn uitgangspositie in China volgens analisten aanzienlijk versterkt.