Het beeld

Wat voor aangever Jack van Gelder niet was weggelegd, lukte premier Balkenende wel: bondscoach Dick Advocaat een gulle lach ontlokken na het bereiken van de kwartfinale. De camera legde het telefoongesprek met de al even verguisde MP vanuit het stadion van Braga alert vast, vlak na Advocaats grimas (,,kun je weer lachen, Dick?'') in de nabeschouwing.

Nu dwingen dat soort gesprekken ook weinig respect af voor de Jack van Gelders van deze wereld. De Haagse politiek is kinderspel naast de schaamteloze draaikonterij in de voetbaljournalistiek op televisie. Overigens weerspiegelt die flexibiliteit uiteraard de grilligheid van het oranjevolk.

Hoe serieus kun je NOS-journalisten nemen, als ze vóór de match een compilatie uitzenden van beelden van Advocaat tijdens zijn 52 vorige oranjewedstrijden, terwijl The Rolling Stones This could be the last time zingen, en na afloop weer gezellig stroop gaan zitten smeren? Je moet de gewraakte `moeder aller voetbalanalisten' Jan Mulder, gisteren in Villa BVD (RTL4) in een oranjekostuum gehuld, nageven dat hij wel consequent blijft, en nu niet ineens gaat zeggen dat Nederland een fantastisch team en een lepe coach heeft, omdat alleen het resultaat telt. De in vele media aangehaalde woorden van Mulder dat Advocaat `opgehangen' en `gestenigd' moest worden, zijn wel volledig uit hun verband gerukt. In een uitzending, nog vóór Nederland-Tsjechië, werd Mulder door Hans Kraay jr. beschuldigd (,,ik heb het zelf niet gehoord, maar het schijnt dat...'') van te harde woorden over Advocaat, zijn daden en zijn doen. Sarcastisch antwoordde Mulder dat hij natuurlijk vond dat Advocaat opgehangen moest worden, nee, gesténigd! Het was een niet geheel overtuigende, maar in de hyperbolische stijl van Mulder passende poging tot zelfspot, en zeker geen aanzet tot geweld.

Een ding deden de Duitsers gisteren beter dan `wij'. De Duitse publieke tv zond op het eerste net Duitsland-Tsjechië uit en op het tweede net, eveneens rechtstreeks, Nederland-Letland. Op Nederland 2 werd de andere match pas na middernacht integraal uitgezonden, en waren er vanuit Braga slechts verbale verwijzingen naar het wedstrijdverloop in Lissabon. Voor rechtstreekse beelden van twee wedstrijden heeft de NOS kennelijk niet betaald, dacht ik, ook al omdat de NOS-commentator in Lissabon, Jan Roelfs, ons niet op de hoogte mocht houden. Dat privilege was voorbehouden aan `waarnemer' Youri Mulder, die zulks in de rust per mobiele telefoon moest doen. Pas in de 75ste minuut, toen elke Hollandse supporter al naar de ARD was gezapt, ging de NOS-regie over tot het uitzenden van twee beelden tegelijk. Enkele seconden later viel in Lissabon het beslissende doelpunt.

Het was dus geen kwestie van geld. Uiteraard kun je geen zendtijd van Nederland 1 of 3 vorderen zonder maandenlange onderhandelingen, maar het lang uitblijven van creatief schakelen of `split-screen' duidt erop dat de Advocaat-mentaliteit ook in Hilversum heerst. We hadden toch het winnende doelpunt van de Tsjechen precies op tijd in beeld? Niks aan de hand dus, wat zeur je nou!

    • Hans Beerekamp