Galerieselectie

Claudia & Julia Müller

De Zwitserse zusjes Claudia en Julia Müller maakten naam met hun grillige tekeningen. Ze tekenen met pen en aquarel op papier, maar werken ook op groot formaat direct op de wand. Sinds het midden van de jaren negentig stellen de zusjes Müller tevens installatie-achtige werken tentoon, waarin de getekende droomwerelden met ruimtelijke ingrepen gecombineerd worden. Een voorbeeld daarvan is de installatie Popular Abstractions, waarin muurtekeningen en animaties samengaan.

Popular Abstractions, installatie van Claudia & Julia Müller. T/m 17 juli bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 13-18u.

Eli Content

Sinds het eind van de jaren zestig maakt Eli Content abstracte schilderijen die meestal een vierkant formaat hebben en zelden een titel dragen. In zijn vroege schilderijen beperkte hij zich tot de kleuren wit, grijs en geel, na 1980 doen ook rode, groene en blauwe tinten hun intrede. Horizontale en verticale banen domineren zijn composities, maar in recenter werk komen ook slingerlijnen voor. Contents nieuwste werken, te zien bij Galerie Onrust bestaan uit dun geschilderde vierkante vlakken, die vanaf de zijkanten aan worden gevreten door dik opgebrachte verfklodders.

Schilderijen van Eli Content. T/m 3 juli in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Curdin Tones

De Zwitserse kunstenaar Curdin Tones maakt ruimtelijk werk dat opgebouwd is uit hout van de bergden, in Zwitserland voornamelijk gebruikt voor het bekleden van interieurs. De sculpturen worden direct vanuit gekloofde boomstammen of planken geschaafd en worden gekenmerkt door uiterst fijn aangebrachte profielen. De strakke, met de hand gekerfde lijnen contrasteren met de golvende bewegingen van het hout. Ook toont Tones enkele foto's van het Zwitserse landschap waarin de mens duidelijk sporen heeft achtergelaten.

Beelden en foto's van Curdin Tones. T/m 10 juli in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

ING Collectie

De tentoonstelling Figuratie verbeeld in expositieruimte MalieBeeld laat een selectie zien uit de ING Collectie, een van de bekendste verzamelingen op het gebied van hedendaagse Nederlandse figuratieve kunst. De ING Collectie, die sinds 25 jaar bestaat, omvat de periode 1930 tot nu, met als beginpunt het werk van magisch realisten als Carel Willink, Pyke Koch en Wim Schuhmacher. In MalieBeeld is voornamelijk driedimensionaal werk te zien, zoals de beelden van Fioen Blaisse, Nicolas Dings, Pearl Perlmutter en Lia van Vugt.

ING Collectie: Figuratie verbeeld. T/m 12 nov in galerie MalieBeeld, Bezuidenhoutseweg 12, DenHaag. Ma t/m vr 10-16u.

Hip Hop Immortals

De tentoonstelling Hip Hop Immortals blikt via zo'n tachtig foto's terug op de geschiedenis van de hiphop. Beroemde fotografen als David LaChapelle en Phil Knott legden rappers als de Beasty Boys, Slick Rick, Missy Elliot en DMX vast, met al hun stereotypische gouden sieraden, wapens en tatoeages. Eminem is afgebeeld als Hellraiser, met spijkers in zijn gezicht, en Lil' Kim bevestigt haar sexy imago door als opblaaspop te poseren.

Hip Hop Immortals. T/m 8 aug in Vip's Art Galerie, Van Vollenhovenstraat 15, Rotterdam. Di t/m zo 12-18u.

En verder

foto's van John Riddy t/m 26 juni in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam;

Nieuw werk van Maria Roosen t/m 17 juli in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; foto's van Robert Lebeck t/m 14 juli in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam;

videostills van Rini Hurkmans en project van Komar & Melamid t/m 17 juli in galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; foto's van Ryszard Czernow t/m 10 juli in WM gallery, Elandsgracht 35, Amsterdam;

foto's van Arthur Kleinjan t/m 3 juli in Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam;

installaties van Shane Waltener t/m 4 juli in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; installatie van Roma Pas t/m 23 juli in Casco, Oudegracht 366, Utrecht.