FRANKRIJK

Gaultier/brood

Door de heerlijke geur van warm brood en zonnegordijnen gemaakt van honderden stokbroden, is de bezoeker van de expositie Pain couture by Jean-Paul Gaultier al direct in de stemming. Gaultier wilde geen traditionele retrospectief: ,,een voortijdig mausoleum'' en vindt dat het kneden en bewerken van brood niet zo verschilt van het rimpelen, plooien en draperen van stoffen. Het resultaat: een luchtige, geestige en `verrukkelijke' expositie waar de stroken van de avondjurken van sneetjes brood zijn gemaakt en de hoepelrokken van stokbroden. Het souterrain van de Fondation is omgetoverd in een bakkerij waar dagelijks brood en croissants `griffés Gaultier' worden bereid voor de verkoop.

Pain couture by Jean-Paul Gaultier dag beh ma 12-20u t/m 10 sept in de Fondation Cartier, 261 bd Raspail, Parijs, 0033-142185650.

Giotto/Sorbonne

Giotto di Bondone (ca 1266-1337) bevrijdde de Italiaanse schilderkunst van de strenge Byzantijnse stijl en iconografie. Zijn monumentale taferelen ademen een menselijke warmte uit die tot dan niet bestond; ook introduceerde hij de natuur in zijn schilderingen. De beroemde frescocyclus uit ca 1290 met 28 episodes van het leven van Franciscus (die als door een wonder de aardbeving van 1997 overleefden) in de S. Francesco in Assisi wordt aan hem toegeschreven. De tere fresco's zijn onvervoerbaar en op initiatief van Ars Latina is de serie gefotografeerd door Antonio Quattrone. De schitterende grote foto's worden geëxposeerd in de Chapelle de la Sorbonne die tijdelijk in de basiliek van Assisi veranderde.

Giotto. François l'humilité radieuse, dag 10-20u t/m 1 jul Chapelle de la Sorbonne, Place de la Sorbonne, Parijs.

En verder

Nieuwe productie van Capriccio, de laatste opera van Richard Strauss met Renée Fleming in de rol van de gravin t/m 8 jul in de opera Garnier, Parijs, 0033- 92899090; Reserveren nu voor het theaterfestival van Avignon t/m 27 jul, 0033-490276650 en www.festival-avignon.com.