Feest met rondborstige souldames

Basement Jaxx stond toch al bekend als en van de leukste live-acts uit de Britse dancescene, maar nu maken ze er pas echt een feest van. Bij eerdere gelegenheden slaagden Felix Buxton en Simon Ratcliffe er heel aardig in om de warmbloedige sfeer van Braziliaanse samba te mengen met elektronische disco en funk. Nu, naar aanleiding van hun derde album Kish Kash, is soul het sleutelwoord. Nog altijd grossieren Buxton en Ratcliffe in reutelende elektrodisco en vette funkbaslijnen. Live spelen ze met een echte drummer en een vijftal vocalisten die bezieling toevoegen aan het elektronisch geweld van het techneutenduo.

Lisa Kekauta, één van de drie corpulente souldames die mee op tournee mogen, wond er geen doekjes om en barstte meteen los in de extatische publieksmennerij van Good luck. Ze boog met haar enorme boezem over de voorste rij, daagde de jongens uit om met hun heupen te zwaaien en zong de sterren van de hemel. Oudere hits als Rendez-vu en Romeo verhoogden de feestvreugde.

Hoewel ze ooit tevoorschijn kwamen uit het house-circuit, begint Basement Jaxx steeds meer op een levendige popband te lijken. Buxton en de gitaarspelende Ratcliffe kunnen van het kleinste muziekfragment een opwindend dansnummer maken, zoals gisteravond met de baslijn uit het nummer Seven nation army van The White Stripes, of met het gesampelde kinderkoor uit John Lennons Give peace a chance.

Hun eigen Plug it in brachten ze als smekende falsetsoul en de gastrol van Siouxsie Sioux op de cd werd overgenomen door een in PVC gehulde dominatrix, die een act met een zweep en een hondenketting opvoerde.

Na een aandoenlijk zangnummer van Buxton, die er met zijn onvaste stem niets van bakte maar er dankzij de achtergrondzang toch mee wegkwam, explodeerde de stemming bij het uitbundige kermisnummer Where's your head at, waarmee het gloednieuwe muziekgenre van de elektro-gospel uit de grond werd gestampt. Iedereen jubelde en stak de handen in de lucht, alsof er zojuist een voetbalwedstrijd was gewonnen.

Concert: Basement Jaxx. Gehoord: 23/6 Nighttown, Rotterdam. Herhaling: 24/6 Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard