DUITSLAND

Ruhrtriennale

De Ruhrtriennale, olv Gerard Mortier, komt dit jaar met 17 producties op 9 locaties. Alleen al in de Jahrhunderthalle in Bochum staan vier podia klaar. Andere Triennale-plekken zijn een voormalige glasblazershal in Duisburg, een braakliggend terrein in het centrum van Essen en het dak van een flat in Mülheim. Peter Brook ensceneert Tierno Bokar, een roman van Amadou Hampaté Ba. Twee leden van het scandaleuze Catalaanse theatergezelschap La Fura dels Baus regisseren Berlioz' La Damnation de Faust gedirigeerd door Sylvain Cambreling. Century of Songs is een reeks liederenavonden met oa Elvis Costello en Rickie Lee Jones. Verder zijn er literaire bijeenkomsten en heel veel concerten.

Inl www.ruhrtriennale.de of 0049-70020023456.

Prehistorie en de dood

Hoe zeker wij ook van de dood kunnen zijn, toch willen wij er niets mee te maken hebben. De grote vraag van het Erna beantwoorden we vaak tegenstrijdig, en de behuizing die de gestorvene krijgt hangt van onze wereldbeschouwing af. De tentoonstelling Nach dem Tod in Dresden openbaart een exotische en imposante maar ook vaak afstotende kijk van de mens op dood en overlijden. De prehistorie liet prachtige kindergraven na naast slordige kuilen voor mensen en runderen. En het christendom met zijn voorstellingen van het hiernamaals verbaast door zijn extremen: van bijzettingen onder simpele houten kruisen tot en met pompeuze graven in kathedralen. Grafvondsten van 7000 vóór tot 1700 na Christus lichten een tipje van de sluier.

T/m 29 mei 2005 in het Landesmuseum für Vorgeschichte, Japanisches Palais, Dresden. Dag 10-18u, wo gesloten. Inl www.archsax.sachsen.de of 0049-3518926603.

En verder

Fête de la Musique, viering van de zomerzonnewende op 21 juni in Berlijn: www.fetedelamusique.de; Schlossfestspiele, met The Rocky Horror Show en opera's van Verdi, t/m 18 juli in Schwerin: 0049-3855300123.