Duitsers weer onderuit tegen B-ploeg

Opnieuw liep de drievoudige Europese kampioen Duitsland zich bij het Europees kampioenschap stuk op een B-ploeg. De formatie van vertrekkend teamchef Rudi Völler ging gisteravond in Lissabon tegen de tweede keus van Tsjechië, in groep D al zeker van de eerste plaats, pijnlijk onderuit, 1-2.

Vier jaar geleden was het kleurloze Duitsland bij Euro 2000 in België en Nederland eveneens de grote verliezer in de groepsronde. Toen was een B-team van Portugal, destijds ook al geplaatst voor de kwartfinales, zelfs met 3-0 te sterk in de laatste groepswedstrijd.

Tsjechië trad met liefst negen wijzigingen aan in vergelijking met het elftal dat zaterdag Oranje op grootse wijze (3-2) bestreed. Bij het nerveuze Duitsland maakte de 19-jarige Schweinsteiger zijn debuut in het basisteam. Nowotny keerde terug in de defensie. Bobic en Baumann moesten van teamchef Völler op de bank beginnen. De oud-international verwachtte veel aanvallende impulsen van Schweinsteiger en Ballack.

Maar al in de vierde minuut was doelman Kahn in grote moeilijkheden. Jiranek kon zijn schoen in het Duitse doelgebied net niet goed tegen de bal zetten. Halverwege de eerste helft kwam Duitsland onverwacht op voorsprong, na dom balverlies van Plasil. Ballack knalde raak, 1-0.

Tien minuten later toonde ook Heinz zijn fraaie traptechniek. De topscorer van de Tsjechische competitie draaide een vrije trap voortreffelijk in de bovenhoek, 1-1.

Na de rust bleef het spel van Duitsland rommelig en gehaast. Eigenlijk moest bijna alles van Ballack komen. Hij schoot vanuit allerlei hoeken en standen op het Tsjechische doel. In de 66ste minuut knalde de Duitse gangmaker op de paal, waarna Schneider de rebound verprutste.

In de slotfase regende het kansen voor Duitsland, maar uiteindelijk scoorde invaller Baros via Kahn uit een scherpe counter, 1-2. Daarmee nam Tsjechië, dat als enige ploeg bij het EK drie keer won in de groepsronde, wraak voor de verloren EK-finale in 1996, toen de Duitsers in de verlenging met 2-1 wonnen.