Bestuur advocatenkantoor Nauta stapt onverwachts op

Het tweekoppige bestuur van Nauta Dutilh, het grootste advocatenkantoor van Nederland, treedt het komend weekend af. Reden is volgens Nauta een ,,verdere professionalisering'' van het bestuur van Nauta. Het advocatenkantoor gaat op zoek naar een externe manager die het kantoor gaat leiden. Deze manager wordt ondersteund door een bestuur dat bestaat uit vier advocaten van Nauta Dutilh. Deze advocaten blijven daarnaast hun praktijk uitoefenen.

Dit verklaart Nauta-bestuurder J. van der Have desgevraagd. Van der Have verlaat zo goed als zeker Nauta Dutilh omdat hij naar eigen zeggen de voorkeur geeft aan een bestuurlijke positie. Voorzitter J. van Marwijk Kooy keert terug als advocaat in de ondernemingsrechtpraktijk van Nauta. Het komend weekend beslissen de bijna honderd vennoten van Nauta Dutilh formeel over het nieuwe bestuursmodel op een vergadering in het Spaanse Marbella.

Van der Have ontkent dat het vertrek van het bestuur te maken heeft met spanningen binnen het kantoor. Het afgelopen jaar zijn 46 advocaten bij Nauta vertrokken, blijkt uit het rapport De Stand van de Advocatuur van uitgeverij KSU. Deze cijfers zijn door Nauta zelf verstrekt.

Bovendien kwam Nauta in opspraak wegens bemoeienis met het ophalen van kapitaal voor het Italiaanse zuivelbedrijf Parmalat, dat door een miljardenfraude in surseance is terechtgekomen. Inmiddels heeft Nauta dit trustkantoor, waarlangs een deel van de geldstromen van Parmalat liep, van de hand gedaan.

Van der Have zegt dat er bewust voor is gekozen een professioneel manager aan het roer te zetten. Deze moet volgens hem de ,,operationele processen'' gaan leiden. ,,Dat kunnen dat soort mensen beter dan advocaten.'' De manager zal geen voorzitter worden van Nauta Dutilh omdat de beroepsregels van de advocatuur dit verbieden. Alleen advocaten mogen voorzitter van een maatschap zijn.

Bij Nauta Dutilh, dat in 2002 een omzet behaalde van 154 miljoen euro, werken 309 advocaten en 46 notarissen.