VS bieden Noord-Korea hulp

De VS willen op grote schaal hulp geven aan Noord-Korea als het de bereidheid toont zijn nucleaire installaties te ontmantelen. Dit meldt de New York Times. De VS zouden beginnen met het leveren van olie als Noord-Korea alleen al de intentie toont tot ontmanteling. Washington zou ook een voorlopige garantie geven Noord-Korea niet aan te vallen. Het bewind zou vervolgens drie maanden tijd hebben om nucleaire installaties werkelijk stil te zetten. Vandaag is in Peking een nieuwe onderhandelingsronde begonnen tussen de VS, Noord-Korea en de buurlanden Zuid-Korea, China, Rusland en Japan. Het Amerikaanse aanbod zou een duidelijke verzwakking zijn van de eerdere positie om pas over hulp te praten als Noord-Korea bereid is tot ,,complete, onomkeerbare en controleerbare ontmanteling'' van zijn kernwapenprogramma. President Bush heeft volgens de New York Times persoonlijk ingestemd met de nieuwe onderhandelingspositie ,,onder druk van China en Amerikaanse bondgenoten in Azië'', ofwel Zuid-Korea en Japan.