Vragen? Geen vragen

Vier jaar geleden meldde De Nederlandsche Bank voor het eerst in haar jaarverslag dat de directeur die toezicht houdt op de banken meer salaris krijgt dan zijn collega's. Het is een compensatie van een pensioengat. In politiek Den Haag baarde de onthulling, in een voetnoot in het jaarverslag over 1999 en sindsdien herhaald, weinig opzien.

Maar nu zijn de salarissen van de directeuren van de centrale bank en hun (pre)pensioenregeling inzet van politiek debat. Hun prepensioen steekt goudgerand af tegen het sobere kabinetsbeleid. De salarisgroei van tientallen procenten bij de toezichthoudende Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) en bij beurswaakhond AFM maken onrustig in tijden van matiging. De beloning van deze controleurs wordt `marktconform' gemaakt aan die van de centrale bank.

De Nederlandsche Bank (DNB) is een naamloze vennootschap, net als grote beursgenoteerde bedrijven, en heeft haar eigen, traditioneel riante beloningsbeleid. President N. Wellink van de centrale bank verdient bijna drie keer zoveel als zijn Amerikaanse collega, A. Greenspan.

Om een politieke blokkade van de fusieplannen tussen de PVK en De Nederlandsche Bank te voorkomen, zal verantwoordelijk minister G. Zalm (VVD; Financiën) strenger toezien op de arbeidsvoorwaarden, zo maakte hij afgelopen week duidelijk. Zo wordt Zalm nog een bestrijder van bovenmaatse beloningen. Eerder kostte zijn kritiek de top van KLM een aantrekkelijke bonus als het bedrijf na de overname door Air France succesvol geïntegreerd werd.

In de discussie over de beloning van de centralebanktop wekte Zalm de indruk dat de prepensioenregeling ook voor hem een verrassing was. En dat terwijl hij toch zeker tweewekelijks overlegt met Wellink. Vorig jaar november sprak hij, in het kader van de fusie, ook uitgebreid met de voorzitter van de raad van commissarissen van DNB, ex-Akzo Nobel-bestuursvoorzitter C. van Lede, en diens evenknie bij de PVK, oud-Robeco-topman P. Korteweg, tevens partijgenoot.

En dan is Zalm natuurlijk ook nog `onze' baas bij DNB. De staat bezit alle aandelen. Zalms dagboek op internet, 26 mei. ,,Om 12 uur in Amsterdam voor de aandeelhoudersvergadering van De Nederlandsche Bank. Er is slechts één aandeelhouder dus alles is vrij overzichtelijk.''

Heeft Zalm als pleitbezorger van actief aandeelhoudersschap daar wel doorgevraagd over de directiebeloning? Werd de lunch hem te machtig? Had hij de stukken wel gelezen? Anders moeten echte bijters als P. de Vries (Vereniging van Effectenbezitters) en P. Lakeman (Sobi) ons de volgende keer maar vertegenwoordigen.

    • Menno Tamminga