Unieke verpakking voor ieder land

Merck, Sharp & Dohme BV (MSD) is een farmaceutisch bedrijf dat geneesmiddelen voor mensen en dieren produceert en verpakt. Cees Mens (45) wordt per 1 juli productie-directeur en statutair directeur van het bedrijf. Mens werkt al veertien jaar bij MSD. Hij vervulde er diverse managementfuncties.

Het in Haarlem gevestigde bedrijf levert medicijnen aan meer dan 140 landen. Voor ieder land wordt een aparte verpakking en bijsluiter vervaardigd. ,,Wie een televisie koopt, krijgt een verpakking en gebruiksaanwijzing in meerdere talen'', legt Mens uit. ,,Maar bij medicijnen eisen landen een eigen verpakking. Aan die wens komen wij tegemoet.''

Merck, Sharp & Dohme produceert onder meer het bekende medicijn Mectizan, een middel tegen rivierblindheid. Deze ziekte komt vooral veel in Afrika voor en wordt veroorzaakt door een zwarte vlieg. Deze vlieg draagt kleine wormpjes bij zich en wanneer mensen besmet raken, veroorzaakt dit blindheid. ,,In Haarlem staat de enige fabriek ter wereld waar dit geneesmiddel wordt geproduceerd'', zegt Mens niet zonder trots. ,,Wij hebben een donatieprogramma opgezet waarbij we het geneesmiddel gratis verstrekken aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).''

Bij de Nederlandse tak van MSD werken zo'n 1.100 mensen. Wereldwijd zijn dat er 63.000. MSD heeft een jaaromzet van 23 miljard euro.

Personalia@nrc.nl

    • Gert-Jan Wondergem