Turkse yoghurtsoep

Bij Turkse en Marokkaanse winkels en goed gesorteerde Nederlandse winkels zijn plastic tonnetjes yoghurt te koop met een inhoud van 1 liter. Deze yoghurt verschilt van de in karton verpakte Hollandse yoghurt die wateriger is en minder smaak heeft. Ik beveel deze yoghurt warm aan. Niet alleen bij het maken van de Turkse yoghurtsoep.

Roer een beetje vloeibare honing en eventueel wat grof gehakte walnoten door de yoghurt of wat verse vruchten je hebt in enkele seconden een verrukkelijk nagerecht. In de Turkse keuken wordt bij allerlei gerechten yoghurt gegeten. Daarover in komende recepten meer. Eerst de bereiding van deze warme soep met een frisse smaak die ideaal is voor een koele zomeravond. Breng in een soeppan kippenbouillon, bij voorkeur zelfgetrokken, aan de kook. Voeg de rijst toe en kook die gaar. De juiste kooktijd hangt af van de gebruikte soort rijst. Rijst die door de fabrikant is voorbehandeld (toverrijst, snelkookrijst etc.) is sneller gaar dan bijvoorbeeld rondkorrelrijst. Voor deze soep is rondkorrelrijst zeer geschikt. Bij deze rijstsoort komt zetmeel vrij dat het kookvocht bindt. Klop als de rijst gaar is de eieren los in een kom. Klop met een garde enkele lepels bouillon door de eieren. Giet dit mengsel al roerend terug in de soeppan die op een vrij laag vuur staat. De eieren binden de soep. Roer de munt door de soep. Klop ten slotte de yoghurt door de soep, die niet meer mag koken. Breng de soep op smaak met citroensap. Tip voor variatie 1: voeg aan de soep enkele eetlepels geschilde, geraspte komkommer toe. Variatie 2: maak gehaktballetjes van pittige gekruid lamsgehakt en kook deze in een minuut of vijf gaar in de bouillon met de bijna gare rijst. Volg daarna het recept.

Morgen: aïoli.

    • Anne Scheepmaker