Tsjechen zijn finale EK '96 niet vergeten

Of de Tsjechen vanavond wel hun sportieve plicht zullen doen tegen de Duitsers? In de Tsjechische hoofdstad wordt bevreemd gereageerd op de aanhoudende vraag uit Nederland. ,,Natuurlijk gaan we tegen de Duitsers voor de volle winst.'' In de ogen van boekverkoper Pavel Kuchanek bestaat niet de minste twijfel dat de Tsjechische wonderploeg zich vol op de aanval zal storten. Ook al brengt bondscoach Brückner een B-team op de mat. Pavel volgt het EK in een kroeg in Praag: groot scherm, volle pullen bier. ,,Geen enkele twijfel'', zegt hij keer op keer.

Zij het dat de meningen uiteenlopen over de vraag waarom de Tsjechen zich tegen de Duitsers het vuur uit de sloffen zullen lopen. Volgens Pavel is het puur een kwestie van sport. De Tsjechen spelen nou eenmaal aanvallend voetbal en dat kan je voor één wedstrijd tegen de Duitsers, ook al hoef je die eigenlijk niet te winnen, niet zo maar even veranderen. Bovendien zou dat slecht zijn voor de concentratie, meent hij.

Zijn vriend Otakar beaamt dat, maar ziet ook nog andere beweegredenen: de finale van het EK in 1996, toen Duitsland van Tsjechië won door een golden goal van Oliver Bierhoff. In de kroeg zijn ze het drama van '96 nog niet vergeten en binnen het team van sterspeler Pavel Nedved evenmin. En ook niet dat sinds 1996 nooit meer gewonnen is van de Duitsers, door Kuchanek smalend `robots' genoemd. ,,Hardwerkende machines zijn het, maar wij spelen de finale natuurlijk veel liever tegen een creatieve ploeg als Nederland'', lacht hij.

Otakar noemt de Duitsers `aartsrivalen' van de Tsjechen. Net als de Russen overigens. Het verleden ligt gevoelig. Duitse Tsjechen, de Sudeten-Duitsers, hebben in 1938 het onafhankelijke Tsjechoslowakije verraden en uitgeleverd aan Hitler-Duitsland. De Duitse mars Tsjechoslowakije in was het begin van een halve eeuw duisternis. Na de oorlog volgde de overheersing door de Sovjet-Unie tot 1989. Tegenover de Russen wordt het eergevoel verdedigd op het ijs. Een gewonnen ijshockeyduel tegen Rusland is nog altijd groot feest in Tsjechië.

De strijd tegen de Duitsers was de afgelopen jaren vooral een woordenstrijd. De Tsjechische politiek speelt graag in op anti-Duitse gevoelens. Zeker als er verkiezingen in zicht zijn. Het hoort bij de Tsjechische variant van populisme. Ondanks het goede nabuurschap liep de spanning tussen Praag en Berlijn daardoor verschillende keren zo hoog op dat wederzijdse officiële bezoeken maar even werden uitgesteld.

,,Niet de geringste twijfel'', herhaalt Pavel, ,,de Tsjechen spelen vanavond om te winnen.''

    • Renée Postma