Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. In de serie het Vrouwenelftal vanavond Mélanie Delloye, de dochter van Ingrid Betancourt die in 2002 door leden van de marxistische guerrillabeweging FARC in Colombia werd ontvoerd. Gisteren in tv-vooraf door Titia Ketelaar besproken. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. Onder meer een reportage over het bedrijf van Cupido van den Berg die nu ziek thuis zit. In 2000 stond hij met zijn bedrijf Cupido Tickets te boek als Nederlands meest gewiekste tickethandelaar. Het bedrijf werd echter verboden kaartjes voor het Europees kampioenschap voetbal te verkopen. Nu passen andere handelaren dezelfde tactiek toe. Ned.3, 22.55-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Recordings. Derde aflevering van een serie waarin buitenlanders in Nederland liedjes uit hun vaderland zingen. Vanavond bezingen zij `thuis'. Ned.3, 19.58-20.15u.

Geheime oorlogen van de CIA: Verloren illusies. Tweede deel over de CIA gaat over de laatste jaren van de Koude Oorlog en de val van de Sovjet-Unie. Deze gebeurtenis zag de CIA niet aankomen. Ook de revolutie in Iran en de inval in Afghanistan door de Russen bleek een verrassing voor de mensen van de CIA. Ned.1, 23.37-0.28u.

SPORT

EK-voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van Nederland tegen Letland. Nederland heeft een kleine kans door te gaan naar de volgende ronde. Later op de avond een integraal verslag van het duel Duitsland-Tsjechië. Ned.2, 19.55- 23.35u. & 0.13-1.45u.

KUNST & MUZIEK

TV3. Uitzending staat in het teken van De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. De winnaar van vorig jaar, Tomas Ross, reikt de prijs van 10.000 euro en een sculptuur uit. Genomineerd zijn Saskia Noort, Esther Verhoef, Elvin Post, René Appel en de Vlaamse misdaadauteur Patrick de Bruyn. Met portretjes van de genomineerden. Ned.3, 19.30-19.58u.

De vloer op. In deze zesde aflevering improviseren de actrices Saskia Temmink en Marie-Louise Stheins en de acteurs Peter Blok en Marijn Klaver op door regisseur Peter de Baan gegeven opdrachten. Ned.3, 20.15-20.45u.

NPS Klassiek: Natalia Gutman - Typhoontschik. Portret van de Russische celliste Natalia Gutman die geroemd wordt om haar tomeloze inzet. Zij werd in 1942 geboren in Kazan in een muzikale familie en reist als 62-jarige nog steeds de wereld af voor het geven van concerten. Ned.3, 1.00-1.50u.

FILM

The Other Sister (Garry Marshall, 1999, VS). Romantisch fantasietje maakt grappen over de hoofden van de hoofdpersonen heen: twee zwakbegaafden (Juliette Lewis en Giovanni Ribisi) die graag samen op zichzelf willen wonen. Yorin, 20.30-22.50u., met reclame.

True Crime (Pat Verducci, 1995, VS). Thriller. Jongedame onderzoekt moord op medescholiere. Veronica, 20.30-22.20u.

Tess (Roman Polanski, 1979, Frankrijk/Engeland). Lyrische verfilming van Thomas Hardy's klassieker biedt perfectionistische reconstructie van het 19de-eeuwse landleven in Engeland (opgenomen in Bretagne en Normandië).

Nastassia Kinski als het boerenmeisje dat haar adellijke komaf probeert te bewijzen, zwanger raakt en door deze jeugdzonde haar grote liefde verspeelt. Canvas, 21.00-23.50u.

Circus (Rob Walker, 2000, VS/GB). Bizar ratjetoe etaleerde zichzelf als het Britse antwoord op The Usual Suspects en grossiert uitbundig in clichés van de film noir. Onbegrijpelijk plot voert John Hannah ten tonele als chantabele huurmooordenaar en Famke Janssen als femme fatale. Veronica, 22.20-0.10u., onderbroken door reclame.

G:MT Greenwich Mean Time (John Strickland, 1999, GB).

Minder urgente soap over Londense jongeren die popmuziekcarrière ambiëren. BBC2, 1.00-2.55u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest Jaap van Zweden. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van journalist Ivo Weyel in Amsterdam en een verhaal van Arnon Grunberg, een gesprek met schrijver Oek de Jong over zijn bundel met kunst-essays Een man die in de toekomst springt. En een verhaal over de Franse zanger Johnny Halliday. 747AM, 21.02-23.00u.

Dubbel-O. Aandacht voor jongeren die zich moeilijk laten corrigeren

en een gesprek met auteur Hans Kaldenbach van het boek Respect waarin hij dit onderwerp aansnijdt. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.