Stralend imago verplicht voor fakkellopers

Niet iedereen mocht vandaag in Amsterdam met de olympische vlam lopen. Punkers en mensen met piercing kwamen niet in aanmerking. En wie wel met de fakkel heeft gelopen mocht hem niet houden. Kopen kon wel.

De 131 Nederlanders die vandaag met de olympische vlam door Amsterdam hebben gelopen waren allen ouder dan veertien jaar, stevig van postuur om de fakkel (750 gram zwaar, 68 centimeter hoog) te kunnen dragen en hadden geen piercing in hun gezicht of extreme haardracht. Wie niet aan die eisen voldeed, paste niet in het profiel van de fakkelloper, zoals dat was opgesteld door het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Athene (Athoc).

Kroonprins Willem-Alexander overleefde vanzelfsprekend moeiteloos de selectie en moet samen met drievoudig olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn als laatste draagster de vlam ontsteken in de Marathontoren van het Olympisch Stadion, waar bij de Spelen in 1928 voor het eerst in de geschiedenis het olympische vuur brandde. Bovendien voldeed de prins, die ook lid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), aan de andere zware kwaliteitseisen die aan de fakkeldrager worden gesteld. Hij kan bijvoorbeeld gerust een bruggenbouwer worden genoemd of iemand die een positieve invloed heeft op zijn omgeving. Bovendien is het bekend dat de kroonprins het nut van historie en cultuur inziet en mag worden verondersteld dat hij in de waarde van het individu gelooft. Inderdaad, ook dat waren criteria waaraan de fakkellopers moesten voldoen.

Willem-Alexander past derhalve perfect in het stralende imago waarmee Athoc de reis van de vlam langs alle olympische steden en de vijf continenten wil omgeven. Zoals dat ook gold voor andere nationale beroemdheden die vandaag werden ingezet als: Yvonne van Gennip, Gerard Joling, Ellen van Langen, Wubbo Ockels, Erben Wennemars, Gijs Wanders, Nelli Cooman, Marc Klein Essink, Hennie Kuiper, Marianne Timmer, Dolf Jansen, Ada Kok, Nico Rienks, Gerrie Knetemann, Arnold Vanderlijde, Jeen van den Berg, Peter Blangé en Hein Vergeer. Bij de bekende Nederlanders ontbraken voetbalnamen, omdat alle coryfeeën uit die sport in Portugal bij het Europees kampioenschap verblijven. Om die reden moest, tot verdriet van de organisatoren, ook Johan Cruijff afzeggen.

Waar de fakkellopers van naam waren uitgenodigd door sportkoepel NOC*NSF, lieten de multinationals en hoofdsponsors Coca-Cola en Samsung gezamenlijk een zeventigtal jongeren uit alle delen van het land deelnemen aan de estafette. Coca-Cola had onder de Nederlandse schooljeugd geselecteerd en het elektronicaconcern Samsung onder leden van sportverenigingen.

Het volledige traject van zo'n 50 kilometer, dat van de Arena tot Olympisch Stadion door Amsterdam slingerde en de bekendste plekken van de stad aandeed, was voor de de lopers verdeeld in 131 stukjes van rond de 400 meter. Allen waren verplicht in een tenue te lopen met het logo van `Athene', dat hun door de organisatie beschikbaar was gesteld.

Buiten de uniforme kleding was het de fakkeldragers conform het Olympisch Handvest strikt verboden enige uiting van reclame te maken. Zij mochten zich volgens de nauwkeurig omschreven voorschriften niet verplaatsen op een paard, met rolschaatsen, op een fiets, op een skateboard of in een golfkarretje. Eenieder moest gewoon zijn of haar eigen loopschoenen gebruiken.

Het gesleep met de olympische vlam over de aardbol heeft zijn symbolische betekenis in de loop der jaren grotendeels verloren. Het is voornamelijk een circus, dat de Griekse organisatoren 74 miljoen euro kost. En het is big business. Want denk maar niet dat alle lopers de fakkel als aandenken mochten houden. Wie prijs stelde op een fakkel kon er één kopen, tegen betaling van 363,95 euro (inclusief BTW).

Vannacht wordt de vlam brandend gehouden in het Amsterdamse Marriott Hotel om met het speciaal daarvoor bestemde vliegtuig de reis te vervolgen naar Zwitserland, waar de Torch Relay wordt voortgezet. Uiteindelijk keert de vlam, die op 25 maart in Olympia werd ontstoken, terug in Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen. En daar wordt het vuur op vrijdag 13 augustus tijdens de openingsceremonie in het olympisch stadion van Athene ontstoken.

    • Henk Stouwdam