Sonic Youth

Een rockband op zoek naar het experiment, een stel freaks die hun decibellenonderzoek af en toe vormgeven in een melodieuze popgevoeligheid: op Sonic Youth zijn beide opvattingen van toepassing. Op Sonic Nurse is de New Yorkse band op zijn best in die nummers die zich naar binnen richten en waarin gitaarcrescendo's ondergeschikt zijn aan een teerhartig overkomende melodie.

Toch zijn de onorthodoxe gitaarstemmingen, overblijfsel van de lessen van de monolithische geluidenbouwer Glenn Branca, essentieel: ze geven de instrumenten een vreemd rinkelend effect mee, waarmee ze zich stekelig rond de zanglijnen draperen.

Dat Kim Gordon als vocaliste nogal prominent aanwezig is lijkt een vergissing, maar haar nog altijd wat kortademig en amateuristisch klinkende zang past nog net zo goed bij het groepsgeluid als de af en toe als vanouds uit hun voegen barstende gitaren.

Sonic Youth: Sonic Nurse (Geffen, distr. Universal)

    • Jacob Haagsma