Sik

Manuel, kastelein op de heilige berg van Braga, heeft weer een klein beetje vertrouwen in het Portugese elftal. Na de nederlaag tegen de Grieken verwijderde hij vorige week op demonstratieve wijze de roodgroene vaantjes van de eettafels. Hij ging de Spanjaarden steunen, maar sinds die op hun beurt van de Portugezen verloren, heeft Manuel de roodgroene vaantjes weer tevoorschijn gehaald. De fatalist in hem gelooft niet in een zege op de Engelsen, maar toch. Hij zet zijn gasten weer een heerlijk avondmaal voor. En nog belangrijker: hij beschikt over twee televisies in één ruimte. Samen met zijn vrouw Olinda (de kok) en dochter Catarina (studente filosofie) kunnen we gelijktijdig naar Italië-Bulgarije en Zweden-Denemarken kijken. Manuel plukt aan zijn puntige sik en spreekt in een Zuid-Europees mengelmoesje vol trots over zijn alternatieve multimediaruimte. Hij vraagt of we vandaag en morgen weer komen kijken. Nee, dan zitten we in het stadion. Hij schudt zijn hoofd en schenkt de glazen nog eens vol. Hij kijkt liever naar de tv, voetbal is slecht voor zijn hart. Tot vrijdag!

    • Jaap Bloembergen