Rijks is klaar voor renovatie

Het gebouw van het Amsterdamse Rijksmuseum is bijna leeg. Binnenkort kan de ingrijpende verbouwing beginnen.

Dat bleek gisteren tijdens een rondleiding door het pand. De onttakelde museumzalen ogen troosteloos. In 12 maanden tijd zijn 1,1 miljoen voorwerpen en 300.000 boekbanden, door ruim 70 mensen verwijderd uit 200 expositiezalen en 83 depots. De cijfers rond het leegmaken van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum klinken als klokken. Over vier weken moet het mammoetproject zijn afgerond, maar Antoinette van Dorssen, projectleider verhuizing van het museum, durft al ,,voorzichtig'' van een ,,geslaagde operatie'' te spreken.

Al met al is het inpakken van de collectie wonderbaarlijk goed verlopen: men ligt keurig op schema, er braken slechts twee objecten (een leeuwenkopje van een spiegel en een vaasje) en ,,geen van de medewerkers is ermee gestopt'', aldus Van Dorssen.

De asbestcontroles waaraan het Rijksmuseum sinds april vorig jaar op last van de Rijksgebouwendienst werd onderworpen, gingen tijdens de verhuizing gewoon door. ,,Asbestmannetjes'' deden metingen en plakten gevaarlijk geachte muren en plafonds af, en het museumteam deed zijn werk – het inpakken van schilderijen, het uit de muur bikken van sculpturen, schouwen en orgels, het ontrollen en weer oprollen van wandtapijten. Vaak gekleed in zware asbestpakken en met gasmaskers op. Per dag reden er drie volle vrachtauto's naar de depots in Lelystad.

Wat nu nog rest, is wat porselein en Venetiaans glaswerk; dat pakken de restauratoren als laatste in. Uit angst voor schade werd het bezoek gisteren al tot aan de toiletten geëscorteerd. Vanaf volgende maand is het hoofdgebouw van het Rijksmuseum vier jaar lang het exclusieve terrein van aannemers en architecten.