Resnais verfilmt operette

Pas sur la bouche (niet op de mond) is een curieuze film. Het is de verfilming van een operette uit 1925. De plot doet denken aan wat in Nederland een blijspel heet, met veel aandacht voor de amoureuze perikelen van de Parijse upperclass: Faradel is verliefd op Gilberte die getrouwd is met Georges maar graag Charley als minnaar wil, etc. Uiteindelijk draait het om een eerder huwelijk van Gilberte met de Amerikaan Eric Thomson. Thomson is nu in Parijs om zaken te doen met haar huidige echtgenoot, die geen weet heeft van dat eerste huwelijk. Het is een frivole film à la Bergmans Sommarnattens leende, die weer model stond voor Woody Allens A Midsummer Night's Sex Comedy. De Franse regisseur Alain Resnais bevindt zich dus in goed gezelschap. Veel als uiterst serieus bekende filmmakers hebben zich vroeg of laat gewaagd aan `lichte' films in de traditie van de komedies van Shakespeare en de opéra comique. Hoewel de film inhoudelijk mijlenver is verwijderd van Resnais' meesterwerken als Hiroshima mon amour (1959) en L'année dernière à Marienbad (1961), is wel te zien wat hem aantrok in dit project. Resnais heeft altijd interesse getoond in taal en werkte samen met literaire modernisten als Marguerite Duras en Alain Robbe-Grillet. In Pas sur la bouche speelt het je verschuilen achter taal een belangrijke rol. Voor niet-Franstaligen zal dit aspect veelal naar de achtergrond verdwijnen en blijft er een suikerspin over met twintig (!) liedjes, die worden gezongen door de acteurs zelf met hun niet geschoolde stemmen. Daarnaast speelt Resnais een theatraal spel met de opkomst en afgang van de acteurs in het decor - de hele film speelt zich af in één ruimte - en hun rechtstreekse terzijdes in de camera. Het is een film van een theaterliefhebber die nostalgisch terugdenkt aan de rijke Europese operettetraditie. Die wordt niet meer serieus genomen, een treurig lot dat deze film ook beschoren zal zijn. Een voetnoot bij een imposant oeuvre.

Pas sur la bouche. Regie: Alain Resnais. Met: Sabine Azéma, Audrey Tautou. In: Movies, Amsterdam; Babylon, Den Haag; Venster, Rotterdam.

    • André Waardenburg