Ontvoerders onthoofden gijzelaar Irak

Moslimextremisten hebben gisteren een Zuid-Koreaanse gijzelaar onthoofd nadat zijn regering had geweigerd hun plan in te trekken om 3.000 militairen extra naar Irak te sturen en de militairen die er al zijn, terug te trekken.

De Zuid-Koreaanse regering herbevestigde vanochtend haar voornemen troepenversterkingen naar Irak te zenden. Amerikaanse troepen vonden gisteren in de buurt van Falluja het lijk van de 33-jarige Kim Sun-il, een vertaler voor een Zuid-Koreaans bedrijf in Irak dat aan het Amerikaanse leger levert. De Zuid-Koreaan was vijf dagen eerder in de sunnitische stad ontvoerd. Falluja geldt als een bolwerk van extremistische moslims.

De Arabische televisiezender Al-Jazira zond beelden uit van vier zwaar bewapende mannen met een knielende Kim die was gekleed in een oranje overall zoals gedragen door gevangenen in Amerikaanse detentiecentra voor moslimextremisten.

,,We hebben jullie gewaarschuwd en jullie hebben dat genegeerd'', zei een van de mannen. ,,Genoeg leugens. Uw leger is niet hier ten bate van de Irakezen maar ter wille van het vervloekte Amerika.''

Volgens een woordvoerder van Al-Jazira is op de videoband vervolgens te zien dat een van de mannen Kims hoofd met een mes afsnijdt, maar dat deel werd niet uitgezonden.

Op een video-opname die afgelopen zondag door zijn ontvoerders werd vrijgegeven, smeekte Kim zijn regering om zich uit Irak terug te trekken. ,,Koreaanse soldaten, ga alsjeblieft hier weg'', schreeuwde hij in het Engels. ,,Ik wil niet sterven. Ik wil niet sterven. Ik weet dat jullie leven belangrijk is, maar mijn leven is ook belangrijk.''

De ontvoerders gaven Zuid-Korea 24 uur de tijd om hun eis in te willigen ,,of we zullen jullie het hoofd van deze Koreaan sturen''. Maar de Zuid-Koreaanse president Roh zei vanochtend niet terug te komen op het besluit om 3.000 extra soldaten naar Irak te sturen ,,om te helpen bij de wederopbouw''. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, prees hem voor die houding.

Een groep die zegt onder leiding te staan van de in Jordanië geboren extremist Abu Musab al-Zarqawi heeft laten weten voor deze zaak verantwoordelijk te zijn. Zij claimde vorige maand ook de ontvoering en onthoofding van de Amerikaanse zakenman Nicholas Berg. Zarqawi wordt door de Amerikaanse autoriteiten in Irak gezien als hoofdverantwoordelijke voor veel van het terroristisch geweld in het land.

Eerder deze maand onthoofdden met het terreurnetwerk Al-Qaeda verbonden terroristen in Saoedi-Arabië een Amerikaan die zij in de hoofdstad Riad hadden ontvoerd.