Nederlands elftal zonder Bouma tegen Letten

Het Nederlands elftal mist vanavond in de laatste groepswedstrijd tegen Letland de verdedigers Wilfred Bouma en Johnny Heitinga. Zij worden mogelijk vervangen door respectievelijk Frank de Boer of Phillip Cocu, die dan een linie terugzakt, en Michael Reiziger. Bouma heeft een onderbeenblessure en Heitinga is geschorst na zijn rode kaart (twee keer geel) in het duel met de Tsjechen.

Het Nederlands elftal is voor het bereiken van de kwartfinales afhankelijk van het resultaat in de andere groepswedstrijd tussen Tsjechië en Duitsland. Als de Duitsers dat duel winnen, is Oranje sowieso uitgeschakeld. Bondscoach Karel Brückner van de Oost-Europeanen heeft aangekondigd een aantal spelers, zoals wereldster Pavel Nedved, rust te gunnen.

Bondscoach Dick Advocaat kon er in het regenachtige Braga, dat ten noorden van Porto ligt, geen kritiek op hebben. ,,We kunnen de Tsjechen dat niet verwijten. We hadden dat zelf misschien ook gedaan. Tsjechië heeft zoveel kwaliteit in de selectie dat ook de vervangers van Duitsland kunnen winnen. Link is het natuurlijk wel'', zei Advocaat in het nieuwe, bizarre stadion dat tegen de rotsen is gebouwd zonder tribunes achter de doelen.

Oranje-aanvoerder Phillip Cocu probeerde een dag eerder ook het voordeel in te zien van deze situatie. ,,Misschien is het juist wel beter. De reserves willen zich misschien manifesteren. Maar het gevaar dat de Tsjechen gas terugnemen is wel groot natuurlijk.''

Buiten Heitinga en Bouma zal het Nederlands elftal waarschijnlijk weinig wijzigingen ondergaan. Daar is volgens Cocu ook geen reden voor. ,,Want de balans in het elftal was tegen Tsjechië goed.''

Als het Nederlands elftal vanavond roemloos wordt uitgeschakeld, zal één speler in elk geval nog enigszins een leuke herinnering bewaren aan het EK in 2004. Dat is Arjen Robben die tegen Tsjechië een glansrol vervulde tot hij na een uur werd gewisseld. Hij vond het moment dat hij in Aveiro de trap opliep naar het veld voor het volkslied een van de mooiste uit zijn leven. ,,Toen dacht ik: `Hier doe je het toch voor.' Ik heb me niet voor niets zes weken uit de naad gewerkt om na een hamstringblessure fit te zijn voor het EK.''

In zijn geboorteplaats Bedum in Groningen werd hartstochtelijk meegeleefd, zo kreeg hij mee. ,,Er is een speciaal Robben-café waar ik voor het EK nog even ben langsgegaan. Verder konden de mensen op een groot scherm in de sporthal de wedstrijd volgen.'' Hij beseft dat Oranje vanavond zijn lot niet in eigen handen heeft. ,,Het enige dat we kunnen doen is alles geven tegen de Letten, meer dan honderd procent. We moeten het legioen van het Nederlands elftal toch nog iets moois schenken.''

Bondscoach Dick Advocaat probeerde de afgelopen dagen zo min mogelijk kranten te lezen en televisie te kijken om zich niet te veel te laten beïnvloeden door de volkswoede die ontstond door de wissel van Robben tegen Tsjechië, afgelopen zaterdag. ,,Het baantje van bondscoach is nu even minder leuk'', zei hij gisteren na aankomst in Braga. ,,Maar ik besef dat het erbij hoort. Achter de beslissing dat er iemand gewisseld moest worden sta ik nog steeds. Het had alleen Van der Meyde moeten zijn en niet Robben.''