`Ma, gooi de pasta er maar in'

Een goal maken en in huilen uitbarsten. Dat deed de Italiaanse aanvaller Antonio Cassano gisteren in de vierde minuut van de blessuretijd. Italië won met 2-1 van Bulgarije, maar het was een zeldzaam bittere zege. Doordat Zweden net 2-2 had gescoord tegen Denemarken, is het EK voor Italië voorbij. Het spandoek `Mama, gooi de pasta er maar in', ofwel: we komen eraan, was een van de laatste beelden van de rechtstreekse tv-reportage.

Vanochtend is het opvallend stil in de trein van Rome naar Modena. Is het verdriet of het vroege ochtenduur? Een gesprek aanknopen over de wedstrijd leidt in ieder geval niet tot de gebruikelijke stroom van voetbalwijsheden, maar tot een timide knikje.

Italië probeert te vergeten, zo lijkt het. Alleen de koffiejuffrouw is onaangedaan en stort zich vol overgave op haar werk. Wie een cappuccino bestelt, probeert ze ook een broodje en een jus d'orange aan te smeren. Zij heeft het Italiaanse elftal al eerder vaarwel gezegd: ,,Sinds de knappe Maldini niet meer meedoet, kijk ik niet meer.''

De commentator van de meest serieuze en grootste krant van het land, de Corriere della Sera, heeft vanochtend meer moeite om zijn goede humeur te bewaren. Giorgio Tosatti is uiterst verbitterd. Op de voorpagina schrijft hij: ,,Vaarwel EK, zoals was te voorzien. Zweden en Denemarken hebben een mooie 2-2 gefabriceerd.'' En: ,,Wie nog geloofde in het fair play van de volkeren uit het noorden, hun onwankelbare oprechtheid en ethisch gehalte dat veel verder zou zijn ontwikkeld dan dat van ons Italianen, wij dieven en slechteriken, die komt bedrogen uit.''

De Zweden en de Denen wilden volgens de krant het genoegen smaken om Italië uit het EK te gooien. En de commentator weet ook zeker: ,,De mens is overal hetzelfde. Er bestaan geen heiligen, niet in het noorden en niet in het zuiden.''

Direct na de voetbalwedstrijd tegen de Bulgaren toonde de Italiaanse televisie de twijfelachtige momenten in de wedstrijd tussen Zweden en Denemarken die met eigen camera's waren opgenomen. Denen die over schieten worden in het filmpje verdachten.

En de Deense keeper Sörensen groeit uit tot de leider van een criminele organisatie als hij aan het einde van de wedstrijd mis grabbelt en de bal voor de voeten van de Zweed Jonson duwt die de fatale en gevreesde 2-2 realiseert en Italië zo het nekschot geeft.

Daarmee is `de verschrikkelijke samenzwering een feit', aldus La Repubblica. Het spandoek op de tribune waar de Denen gisteravond zaten, `2-2 de spaghetti's liggen eruit', bleek de terechte titel van deze kroniek van een aangekondigde dood.

,,Maar we verlaten het strijdtoneel toch wel met een geheven hoofd'', zo probeerde bondscoach Giovanni Trapattoni nog na afloop van de wedstrijd op televisie. Vijf punten, geen wedstrijd verloren en dan dus toch uitgeschakeld. Het liep niet perfect, maar van een schande is volgens hem absoluut geen sprake. Aan het einde van het interview blijkt dat hij weet wat hem volgens de Italianen te doen staat. Op de vraag wat hij nu gaat doen, antwoordt de bondscoach ,,ciao'' – en loopt vervolgens het beeld uit.

Overmorgen zal de oud-coach van Juventus, Marcello Lippi, worden aangesteld als de nieuwe trainer van de nationale voetbalploeg. Dat is dan het einde van het tijdperk Trapattoni, de bondscoach die er niet in slaagde om de supersterren te laten stralen. Supersterren van een `elftal dat favoriet was voor de eindoverwinning'.

`Een toernooi om snel te vergeten', concludeert La Gazzetta dello Sport vanmorgen.