Levenslang voor Dutroux

Marc Dutroux krijgt levenslang en tbs. Dat heeft de rechtbank in het Belgische Arlon gisteren bepaald. Vorige week bevond de jury van de rechtbank Dutroux (47) schuldig aan drie moorden, talloze ontvoeringen, verkrachtingen en andere misdrijven.

Dutroux' ex-vrouw Michelle Martin (44) kreeg als mede-dader dertig jaar cel. Zijn drugsverslaafde handlanger Michel Lelièvre (33) moet 25 jaar de gevangenis in. Michel Nihoul (63), de vierde die in het proces-Dutroux terechtstond, is tot vijf jaar veroordeeld.

De straffen voor Dutroux en zijn voormalige echtgenote komen overeen met de eisen die het openbaar ministerie maandag stelde. Voor hen, zei de voorzitter van de rechtbank, gelden geen verzachtende omstandigheden. Levenslang is in België doorgaans echt levenslang. Om er zeker van te zijn dat Dutroux nooit vrij komt, gaf de rechtbank hem er nog tien jaar tbs bij. Michelle Martin, die net als Dutroux en Lelièvre acht jaar in voorarrest heeft gezeten, ziet maximaal 22 jaar gevangenis tegemoet.

Lelièvre en Nihoul kregen minder straf dan tegen hen geëist was. Als Lelièvre van de drugs afblijft en slecht gezelschap mijdt, vond de rechtbank, dan kan hij na zijn vrijlating over hooguit 17 jaar nog iets van zijn leven maken. De Brusselse `zakenman' Nihoul werd alleen veroordeeld wegens handel in drugs en vrouwen – zaken die niet direct met de ontvoering en moord op minderjarige meisjes te maken hadden. Dat Nihoul een `sleutelfiguur' was tussen een pedofielen-netwerk en Dutroux, achtte de rechtbank niet bewezen.

Tegen de veroordelingen is alleen cassatie mogelijk, op basis van vormfouten. Dutroux heeft al laten weten in cassatie te zullen gaan. Vanaf vandaag buigt de rechtbank zich over schadevergoedingen voor de ouders van de vermoorde meisjes en de twee meisjes die Dutroux' gruweldaden hebben overleefd.