Krediet voor Alitalia

Zal de staatsgarantie voor een noodkrediet Alitalia redding brengen? Het moet al over een jaar zijn terugbetaald. Het wordt verschaft door een bankenconsortium onder aanvoering van de zakenbank Mediobanca. De Italiaanse staat stelt zich garant, zo heeft een woordvoerder van het kabinet-Berlusconi gisteren bevestigd. Hij noemde geen bedrag, maar volgens de Italiaanse persbureaus ANSA en AGI gaat het om een overbruggingskrediet van 500 miljoen euro aan de Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Gisteren werd de handel in Alitalia op de beurs van Milaan opgeschort in afwachting van het kabinetsbesluit.

De Europese Commisie zou de lening nog moeten goedkeuren. Concurrentievervalsende staatssteun is in de EU verboden. Een overbruggingskrediet zou van Brussel net mogen.

Alitalia is nog voor 62 procent in handen van de Italiaanse staat en heeft in de afgelopen elf jaar maar één jaar operationele winst gemaakt. Zijn positie is verder verzwakt door een reeks stakingen dit voorjaar. Maandag komt de aandeelhoudersvergadering van Alitalia bijeen, drie dagen later dan aanvankelijk gepland, om de resultaten over 2003 goed te keuren, nadat accountant Deloitte dat weigerde te doen.