Kaarsje voor Oranje

We moeten vandaag maar naar het bedevaartsoord Fatima om een kaarsje op te steken voor het Nederlands elftal. De verdere deelname van Oranje op het EK hangt aan een zijden draad. We worden mogelijk ook gestraft voor het gelijkspel tegen Duitsland. Er is gezegd dat Tsjechië wellicht wegens een revanchegedachte voor de verloren EK-finale van 1996 de Duitsers vanavond wil aanpakken. Maar de meeste spelers van het team van bondscoach Brückner waren er acht jaar geleden niet bij. We kunnen slechts hopen.

Nederland heeft ook nog niet van de Letten gewonnen, want die hebben een aardige spits. Ze spelen met bijna tien man achter de bal. Tot dusver heeft Oranje met die speelwijze grote moeite gehad.

Als je kijkt naar het Nederlands elftal, komt de ploeg nog steeds achterin wat te kort. De backs Heitinga en Van Bronckhorst waren tegen de Tsjechen matig. Ze zijn niet hard genoeg, tonen niet de wil een vent uit de wedstrijd te spelen. Stam en Bouma speelden wel goed, maar er blijft toch een gebrek aan opbouwend vermogen. Daarnaast mist Oranje op het middenveld iemand die de lijnen uitzet. Ik zag bij Frankrijk-Kroatië een heel mooi moment. Toen de Kroaten met 2-1 voorkwamen, riep Zidane voor de aftrap het hele elftal, incluis de doelman, bij elkaar en gaf iedereen een opdracht. Hij veranderde het systeem.

Je mist op het middenveld bij Oranje ook een speler die een doelpunt kan maken. Seedorf, Heitinga en Davids schoten tegen de Tsjechen één keer op doel, maar als zij dit honderd keer doen, maken ze misschien vijf doelpunten. Daarom zou Sneijder bij mij absoluut spelen, omdat hij goed kan schieten van afstand en omdat hij zorgt dat de bal veel beter naar voren wordt verplaatst. Nedved en Rosicky demonstreerden veel meer dynamiek dan een aantal Nederlandse middenvelders. Van Nistelrooy speelde best aardig, Robben goed. Van der Meyde wordt wel beter, maar miste op cruciale momenten de rust om te kijken waar de bal naar toe moest. Als je het Nederlands elftal doorlicht, dan is dit een team dat voor de absolute top toch wat mist. En als de drive ontbreekt, wordt het helemaal gewoontjes.

Na de wissel van Robben hinkte het elftal op twee gedachten: gaan we verdedigen of zetten we door? Het inbrengen van Bosvelt had geen enkele zin: hij werd door Nedved aan alle kanten voorbij gelopen.

Toen Advocaat zondag een persconferentie gaf, dacht ik: waarom? Moet hij nog een keer uitleggen waarom hij Robben heeft vervangen? Bij sommige wissels spring je er als coach goed uit, bij de andere slecht. Je mag toch een foutje maken? Het was naar mijn idee de frustratie over de nederlaag dat het hele volk vervolgens viel over Advocaat. Dan zoek je een zondebok. Maar als je reëel bent, waren de Tsjechen bijna op alle posities een beetje beter. Het is een goed ingespeeld team met een paar dragende spelers.

In de voorronde voor het WK moet Nederland weer tegen Tsjechië spelen en dan mist Oranje een aantal oudgedienden die dan zijn gestopt. Al komt er wel weer ruimte voor nieuwe talenten als Sneijder, Van der Vaart en De Jong.

De spelhervattingen van Oranje vind ik nog steeds niks. Er wordt in verdedigend opzicht veel te vaak geknokt met een tegenstander bij een vrije trap voor het eigen doel. Stam en Bouma doen dat bijvoorbeeld. Als je op die manier zo druk bezig bent en de bal komt ineens voor je voeten, dan word je bijna altijd verslagen.

    • Foppe de Haan