Italië dupe van Scandinavisch gelijkspel

Italië is gisteravond na een bijzonder spannende voetbalavond verrassend uitgeschakeld op het Europees kampioenschap. Door het 2-2 gelijkspel bij Zweden-Denemarken was de 2-1 zege van Italië op Bulgarije niet genoeg voor een kwartfinaleplaats.

In groep C van het EK behaalden Italië, Zweden en Denemarken vijf punten uit drie duels. Volgens de regels van de UEFA gaf het aantal doelpunten in de onderlinge duels vervolgens de doorslag. Zweden maakte daarin drie treffers, Denemarken twee en Italië slechts één. Wanneer de beslissing op het totale doelsaldo zou zijn gebaseerd, inclusief de zeges op Bulgarije, was Italië ook uitgeschakeld.

De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond verklaarde na de uitschakeling van de nationale ploeg dat er sprake was geweest van competitievervalsing. Hij betichtte de Scandinavische ploegen van handjeklap. Bij een nederlaag van Zweden of Denemarken of een 0-0 gelijkspel tussen beide ploegen zou Italië zich wel hebben geplaatst voor de kwartfinales. De Deense bondscoach Olsen nam het protest niet serieus. ,,Wie onze wedstrijd heeft gezien, weet dat de man onzin praat'', zei de oud-trainer van Ajax.

Olsen had het gelijk aan zijn zijde. In Porto was geen moment sprake geweest van een vriendendienst, eerder van een burenruzie. Zweden en Denemarken knokten tot het eindsignaal voor de zege. In de voorlaatste minuut zorgde Jonson voor de Zweedse gelijkmaker. Op dat moment stond het in Guimarães bij Italië-Bulgarije nog 1-1. De winnende treffer in blessuretijd van Cassano leidde tot dolle taferelen bij de onwetende Italiaanse spelers. Toen ook zij op de hoogte werden gebracht van de gelijkmaker van Zweden, pinkten de azzurri collectief een traantje weg. Trainer Trapattoni weigerde de bondsvoorzitter te steunen en sprak van een reglementaire uitschakeling.

Toch hadden de Italianen alle reden tot klagen. De Russische scheidsrechter Ivanov had op twee belangrijke momenten in hun nadeel gefloten. Aan het eind van de eerste helft gaf hij Bulgarije een strafschop na een glijpartij van aanvaller Berbatov die op de doorweekte grasmat zou zijn vastgehouden door verdediger Materazzi. Berbatov benutte de toegekende penalty (0-1) en bevestigde het beeld dat Bulgarije zijn sportieve plicht deed.

Vlak na rust zorgde de Italiaan Perrotta uit een scrimmage voor de gelijkmaker (1-1). Aan het eind van de tweede helft werd Cassano in het strafschopgebied onderuit gehaald, maar nu zag arbiter Ivanov gek genoeg geen overtreding. Op dat moment stond het in Porto 2-1 voor Denemarken tegen Zweden en had Italië zich in Guimarães via een benutte strafschop in de kwartfinales kunnen wanen.

Trapattoni hekelde na afloop de arbitrage, zoals hij op het WK in 2002 ook had gedaan. Toen werd Italië in de achtste finales op ongelukkige wijze uitgeschakeld door gastland Zuid-Korea, dat van de scheidsrechter het voordeel van de twijfel kreeg bij twee gevallen van mogelijk buitenspel. Tegen Bulgarije was Cassano een paar keer slachtoffer van een grensrechter die ten onrechte zijn vlag omhoog stak. Met als gevolg dat het voetbalmaffe Italië al tweeëntwintig jaar geen hoofdprijs heeft gewonnen. Na de wereldtitel in 1982 volgden nog een verloren WK-finale in 1994 en een verloren EK-finale in 2000.

Trapattoni kon na de uitschakeling ook zichzelf verwijten maken. Zo besloot hij in de tweede groepswedstrijd bij een 1-0 voorsprong zijn aanvallers te vervangen door middenvelders en verdedigers, waarna de schijnbaar kansloze tegenstander Zweden voor een slotoffensief kon zorgen. Vlak voor tijd zorgde Ajacied Ibrahimovic voor de achteraf cruciale 1-1 van Zweden.

Tegen Bulgarije hield Trapattoni gisteravond tot veler onbegrip stormram Vieri aan de kant. De bondscoach gaf de voorkeur aan Corradi in de punt van de aanval, maar deze spits van Lazio raakte bijna geen bal goed. Na rust mocht Vieri invallen. De spits van Inter was enkele malen dichtbij een doelpunt. Hetzelfde gold voor Cassano en Nesta. De Bulgaarse doelman Zdravkov hield de ballen met kunst- en vliegwerk tegen.

Het gemis van de Italiaanse aanvoerder en spelverdeler Totti – hij had in het eerste groepsduel naar de Deen Poulsen gespuwd en werd voor drie wedstrijden geschorst – kon Trapattoni moeilijk verweten worden. Totti werd op grond van beelden van een Deense cameraploeg voor drie duels geschorst. Als een soort wraakoefening had Trapattoni gisteravond een Italiaanse cameraploeg verordonneerd eventuele onregelmatigheden bij Zweden-Denemarken in beeld vast te leggen. Hoewel de videoband nog niet in het openbaar is uitgezonden, lijkt het uitgesloten dat de Italianen met succes kunnen protesteren bij de UEFA.

In het nabijgelegen en even regenachtige Porto was sprake van een spannend en eerlijk spelverloop. Oud-Feyenoorder Tomasson zette Denemarken twee keer op voorsprong. Zijn schitterende openingsdoelpunt hield het midden tussen een lob en een afstandsschot. Oud-Feyenoorder Larsson bezorgde Zweden vlak na rust de eerste gelijkmaker. Hij benutte een strafschop die hij letterlijk versierd had door theatraal ter aarde te storten.

Na de tweede treffer van Tomasson bekroonde de Zweed Jonson het slotoffensief met een tweede gelijkmaker. Hij werd bedolven door zijn ploeggenoten, die vorige week tegen Italië ook vlak voor tijd een punt bij elkaar hadden geknokt. Na afloop hadden beide ploegen reden tot juichen, al zal Denemarken niet blij zijn met het sterker geachte Tsjechië als komende tegenstander. Groepswinnaar Zweden treft Duitsland, Nederland of Letland.

Denemarken 2

Zweden 2

Ruststand 1-0. 28. Tomasson 1-0, 46. Larsson 1-1 (strafschop), 66. Tomasson 2-1, 89. Jonson 2-2. Schdsr: Merk (Dui). Tsch: 28.000. Gele kaart: Edman, Källström (Zweden)

Italië 2

Bulgarije 1

45. Martin Petrov 0-1 (strafschop), 48. Perrotta 1-1, 90. Cassano 2-1. Schdsr: Ivanov (Rus). Tsch: 20.000. Gele kaart: Materazzi (Italië), Stoianov, Lazarov, Bojinov (Bulgarije).