Iedereen boekhandelaar

Genoeg van uw oude boeken? Op internet kan u binnen vijf minuten uw eigen boekwinkel beginnen.

Stel: u houdt van boeken maar u heeft er te veel. Wat doet u dan? U kunt ze naar een antiquariaat brengen, een antiquaar vragen om langs te komen, u kunt ze meegeven aan vrienden of familie of u brengt ze naar een of ander goed doel. Maar is er nog een andere mogelijkheid, die vooral interessant is voor mensen die niet te bedonderd zijn om af en toe een pakketje naar het postkantoor te brengen: u kunt zelf een verzendboekhandeltje beginnen.

Vroeger bracht dit een enorme papierwinkel met zich mee, maar tegenwoordig is het een fluitje van een cent: u gaat naar www.boekwinkeltjes.nl, u vult uw gegevens in, en binnen een paar minuten staan uw eerste boeken op internet. De kosten zijn ook goed te overzien: de plaatsing van vijftig boektitels kost u één euro per maand, voor 250 boeken betaalt u maandelijks 3,95 euro, voor 1.000 boeken 9,95 euro en voor twintig euro kunt u een maand lang 10.000 boeken bij boekwinkeltjes.nl uitstallen. Wat voor boeken dit zijn, en hoe beknopt of uitvoerig u ze beschrijft, moet u zelf weten.

Boekwinkeltjes.nl bestaat inmiddels twee jaar, maar pas de laatste tijd is deze website uitgegroeid tot een interessante, zo niet onmisbare site voor boekverkopers en boekenverzamelaars. De site, waar nog het nodige aan kan worden verbeterd, is opgezet door Eric Kaizer, een logistiek adviseur uit Assen die zelf boeken over techniek verzamelt. ,,Het is een compleet uit de hand gelopen hobby'', vertelt Kaizer (53), die inmiddels een paar dagen per week aan deze site besteedt.

Voor de goede orde: er bestaan allerlei professionele websites voor tweedehands boeken. Tot de belangrijkste en de beste behoren http://used.addall.com/ en www.antiqbook.com/. Maar bij deze sites – die je stuk voor stuk moet doorzoeken – zijn alleen professionele antiquaren aangesloten. De kracht van boekwinkeltjes.nl is dat hier niet alleen beroeps hun boeken aanbieden, maar ook honderden particulieren. Volgens Kaizer is zeker de helft van de 575 winkeltjes in handen van particulieren. Sommigen hebben slechts tien boeken in de verkoop, anderen vier- tot vijfhonderd. Bij de beroeps zijn die aantallen veel groter; bij boekwinkeltjes.nl zitten handelaren die ruim 95.000 titels aanbieden. Ook Kaizer zelf is een van de grote aanbieders geworden. Hij huurt krachten bij een sociale werkplaats in om de titels te laten intikken.

Dat zoveel particulieren hun boeken bij boekwinkeltjes.nl te koop aanbieden heeft als groot voordeel dat je er geregeld boeken kunt vinden voor zeer zachte prijsjes, vaak zelfs voor een derde van de gangbare prijs. Geregeld vind je er ook zeldzame boeken. Eén voorbeeld: op Ik, Jan Cremer (1964) is omstreeks 1965 een vrouwelijke tegenhanger verschenen getiteld Zij, Ans Bremer (de ondertitel luidt: `Een opmerkelijk rotboek'). Voorzover bekend is dit boek in geen enkele openbare collectie in Nederland bewaard gebleven. Bij addall.com is één exemplaar te vinden, voor twintig euro. Bij boekwinkeltjes.nl waren er tot voor kort twee te koop, voor respectievelijk vier en zes euro. Voor een vergelijkbare prijs kon je er ook een ander zeldzaam vervolg op Jan Cremers `onverbiddelijke bestseller' kopen, te weten: Hij, Jan Cremer (1965) van Denis Arnolds.

De omloopsnelheid bij boekwinkeltjes.nl is groot: wekelijks komen er momenteel zo'n 7.500 titels bij en in totaal worden er nu ruim 440.000 boeken aangeboden. Ook de belangstelling voor de site groeit: per dag worden er nu zo'n driehonderd titels verkocht.

,,Ik heb er zelf ontzettend veel lol in'', zegt Kaizer, ,,en dat hoor ik ook van de particulieren die hun boeken via boekwinkeltjes.nl verkopen. In feite bemiddel ik slechts tussen de kopers en de verkopers. Wie op de site een boek bestelt komt via e-mail automatisch bij de verkoper terecht. Die kan betaling vooraf vragen of het boek met een rekening versturen – het gebeurt allebei.''

Sites komen en sites gaan, maar als Kaizer de kosten voor de deelnemers laag houdt en het aanbod van particulieren blijft betaalbaar en groot, dan zou boekwinkeltjes.nl de komende tijd weleens kunnen uitgroeien tot dé digitale boekmarktplaats van Nederland.

    • Ewoud Sanders