Doelstelling WHO over aids absurd

Het doel dat de Wereldgezondheidsorganisatie zich vorig jaar heeft gesteld voor het bestrijden van aids is ,,absurd'' en ,,contraproductief''. Dat zei aidsdeskundige prof.dr. Joep Lange gisteren tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

Lange is voorzitter van de International Aids Society, en als zodanig verantwoordelijk voor de Internationale Aidsconferentie die in juli in Bangkok wordt gehouden.

De WHO kondigde eind vorig jaar aan dat ze in 2005 in totaal 3 miljoen hiv-patiënten (hiv is het virus dat aids veroorzaakt) in behandeling wil hebben met een cocktail van drie hiv-remmende medicijnen. De cocktail verandert aids van een dodelijke in een chronische ziekte. Op het moment ontvangen zo'n 150.000 hiv-patiënten in ontwikkelingslanden de cocktail. Wereldwijd zijn 40 miljoen mensen besmet met hiv, van wie 95 procent in ontwikkelingslanden leeft. Vorig jaar stierven 3 miljoen mensen aan aids.

Volgens Lange ontbreekt het onder andere aan productiecapaciteit om in korte tijd voldoende medicijnen te maken. Daarnaast schieten de financiering, de infrastructuur en de politieke wil te kort. ,,De WHO is gevangene geworden van zijn doelstelling die met veel retoriek en bombarie is aangekondigd'', aldus Lange. Het heeft ertoe geleid dat de WHO nu snelle, twijfelachtige oplossingen zoekt. Zo is gekozen voor een cocktail die bestaat uit de medicijnen d4T, 3TC en nevaripine. Die is volgens Lange weliswaar het makkelijkst te maken, maar heeft vervelende bijwerkingen. Op termijn beschadigt bijvoorbeeld d4T de zenuwen in het aangezicht. Lange: ,,Je krijgt een ingevallen gezicht. En Afrikanen houden van een vol gezicht, dus ik kan je nu al voorspellen dat ze zullen ophouden met slikken.''

De aidshoogleraar had gisteren ook kritiek op de VS. Vorig jaar stelden de VS voor de komende vijf jaar 15 miljard dollar beschikbaar voor de bestrijding van aids, maar op voorwaarde dat een derde van het geld wordt uitgegeven aan onderwijsprogramma's die seksuele onthouding en trouw propageren. Volgens Lange wordt het moeilijker om met de VS samen te werken op het gebied van aidsbestrijding wegens de strenge houding ten opzichte van alles wat met seksualiteit te maken heeft. Dat beaamde Laetitia van den Assum, die vorige maand is benoemd tot (de eerste) Nederlands ambassadeur voor aidsaangelegenheden. Van den Assum: ,,Op sommige gebieden kunnen we wel samenwerken, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een aidsvaccin. Maar dat is niet het geval zodra het over seksualiteit, voortplanting of prostitutie gaat.''

    • Marcel aan de Brugh