Dilemma Zuid-Korea door onthoofding in Irak

De ontzetting is groot in Zuid-Korea over de moord op een landgenoot in Irak. De regering staat onder druk geen soldaten meer te sturen, maar wil de VS niet van zich vervreemden.

De onthoofding van Kim Sun-il leidt in Zuid-Korea tot polarisatie rond het zenden van extra troepen naar Irak. Een groep parlementariërs uit het regeringskamp én van de oppositie kondigde vanochtend aan een motie in te dienen waarin de regering wordt opgeroepen de uitzending te annuleren.

De verontwaardiging is groot over de moord op de 33-jarige tolk. `Een onvergeeflijke daad van barbarij', kopt de conservatieve krant Chosun Ilbo boven het hoofdartikel. Beelden van de onthoofding worden in Zuid-Korea niet uitgezonden en de regering zal optreden tegen internetsites die de video aanbieden. Maar aangrijpende beelden van de ontzette familieleden bereiken wel het hele land.

President Roh Moo-hyun sprak vandaag tijdens een uitzonderlijke, op tv uitgezonden toespraak over een ,,misdaad tegen de menselijkheid''. Maar Roh toont geen enkele twijfel over zijn besluit 3.000 extra soldaten naar Irak te sturen, ter aanvulling van de 660 man technisch en medisch personeel die er al actief zijn. ,,Zuid-Koreaanse troepen gaan niet naar Irak om vijandelijkheden te begaan tegen Irakezen of andere Arabieren'', zei Roh, ,,maar om te helpen bij de heropbouw van Irak.''

Het verzet dat nu opklinkt uit Rohs eigen partij, de progressieve Uri Partij, toont de spagaat waarin de president zich allang bevindt. Juist zijn eigen kiezers zijn het minst enthousiast over het beleid van de VS. Dit geldt zowel voor de harde lijn die president Bush sinds zijn aantreden volgt tegen communistisch Noord-Korea, als voor het Amerikaanse optreden in het Midden-Oosten. De krant Hankyoreh, net als de president voortgekomen uit de democratiseringsbeweging van de jaren '80, herhaalde naar aanleiding van de gijzeling onmiddellijk haar standpunt dat de troepenzending moet worden geannuleerd omdat Zuid-Korea zich slechts de woede van het Iraakse volk op de hals haalt. Juist lezers van de Hankyoreh zijn typische aanhangers van Roh en zijn Uri Partij.

Maar Roh heeft meer probleemkwesties op zijn agenda staan. Toen de regering afgelopen november het principebesluit nam nog eens 3.000 soldaten te sturen (uitzending laat nog steeds op zich wachten) zei Roh: ,,De belangrijkste factor is niet eventuele economische voordelen. Het gaat om de vraag of het versterken van de relatie met de VS zal helpen om de Noord-Koreaanse kwestie op te lossen.''

Deze Noord-Koreaanse kwestie, met als brandpunt de Amerikaanse zorg over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, is alleen vreedzaam op te lossen als Noord-Korea en de VS nader tot elkaar komen. Zuid-Korea doet er alles aan om de regering van president Bush te bewegen tot een inschikkelijkere houding ten aanzien van Noord-Korea. Amerikaanse irritatie over een Zuid-Koreaanse weigering om in Irak te helpen kan president Roh nu niet gebruiken.

    • Hans van der Lugt