Conflict verhevigd

Binnen het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) zijn de conflicten over de dreigende opheffing van het Radio Symfonie Orkest nog verder verhevigd. De orkestmanagers van het Radio Filharmonisch Orkest en het Radio Kamerorkest vragen aan het curatorium om interim-directeur Monica Damen op non-actief te zetten. Damen ging vorige week akkoord met een plan van Publieke Omroep, NPS, AVRO en TROS om een deel van het Radio Symfonie Orkest te redden, door de helft samen te voegen met het Radio Kamerorkest.

Volgens de orkestmanagers is er binnen het MCO daarover geen overleg geweest, ook niet met de chef-dirigenten. Ze noemen de plannen artistiek onrealistisch en rampzalig. Ook zouden de geëiste bezuinigingen daarmee niet worden gehaald. Verder zou het plan bol staan van misleidende informatie en de positie van het MCO als geheel verzwakken. Ook de musici en de vakbonden spraken zich gisteren al uit tegen het plan, dat uitgaat van vijftig ontslagen en een partieel dienstverband van de overblijvende musici van het Radio Symfonie Orkest.

Monica Damen, de manager van het Groot Omroepkoor, was aangesteld na het vertrek in mei van MCO-directeur Ben Janssen. Samen met artistiek directeur Jan Zekveld was hij voorstander van het opheffen van het Radio Symfonie Orkest. Ook directeur Zekveld kwam onder vuur te liggen toen het Radio Symfonie Orkest hem verweet niet integer te zijn en niet op te komen voor àl zijn musici.