Censuur Wit-Rusland

Het Witrussische Ministerie van Cultuur heeft met een officiële brief aan het Russische collega-ministerie verzocht om de film Mysterium occupation (Het mysterie van de bezetting), het debuut van Andrei Kudinenko, te verwijderen uit de competitie van het Filmfestival van Moskou. De film zou daar vandaag voor het eerst vertoond worden. Mysterium occupation mag in Wit-Rusland niet vertoond worden. De film is gemaakt met steun van het Hubert Balsfonds van het International Filmfestival Rotterdam, waar de film in januari in wereldpremière ging. Kudinenko en producent Alexander Debaliouk menen dat de Witrussische autoriteiten ,,actief de promotie van onze film tegenwerken omdat ze bevreesd zijn voor een politiek schandaal''. Mysterium occupation laat zien dat de Witrussen zwaar te lijden hadden onder de terreur van de nazi's, maar ook onder de door Moskou geïnstrueerde partizanen.