Beursgang van Postbank alsnog gelukt

De beursgang vandaag van de Duitse Postbank is na een tumultueuze aanloop alsnog gelukt. De aandelen, uitgegeven tegen een koers van 28,50 euro, noteerden aan het begin van de beurshandel in Frankfurt 29 euro en zakten later iets.

Oorspronkelijk wilde moederbedrijf Deutsche Post de aandelen Postbank voor een introductiekoers tussen 31,50 en 36,50 in de markt zetten. Nadat was gebleken dat institutionele beleggers en de bankiers die de beursgang begeleiden die prijs te hoog vonden, haalde de moederonderneming dit weekeinde bakzeil. De introductie werd twee dagen uitgesteld, het aantal uit te geven aandelen met eenderde verminderd en de prijs aanzienlijk verlaagd. De ondergrens werd bij 28 euro gelegd.

Na de prijsverlaging was het animo voor de stukken groot. Deutsche Post maakte gisteravond al bekend dat er twee keer zoveel vraag was als aanbod. Zowel institutionele beleggers als kleine beleggers toonden interesse in de stukken. Bij de inschrijving kregen aandeelhouders Deutsche Post, werknemers en rekeninghouders van de Postbank een voorkeursbehandeling. Uiteindelijk werd 20 procent van de aandelen aan kleine beleggers toegewezen.

Deutsche Post bracht vanmorgen ongeveer 55 miljoen aandelen naar de beurs. Oorspronkelijk wilde het bedrijf 82 miljoen stukken plaatsen. Het resterende deel werd nu via een converteerbare obligatielening op de kapitaalmarkt geplaatst. De lening werd met een factor vier overtekend en levert het bedrijf ongeveer één miljard euro op.

De aandelenemissie brengt ongeveer 1,55 miljard euro binnen. De waarde van de Postbank wordt door de markt op 4,7 miljard euro vastgelegd. Deutsche Post ging er enkele maanden geleden nog vanuit dat de dochteronderneming 6 miljard euro waard was.

De aanloop naar de beursgang trok niet alleen aandacht wegens het verschil van mening tussen onderneming en markt over de prijs. Ook de rol van de leider van het bankenconsortium dat de beursgang begeleidde, Deutsche Bank, zorgde voor opwinding. Eerst overwoog de bank zelf een bod uit te brengen op de Postbank, later lekte een memorandum uit waaruit bleek dat bankiers de prijs die Deutsche Post wilde hebben veel te hoog vonden.

Omstreeks het middaguur noteerde Postbank 28,86 euro.