Belagers Verdonk moeten cel weer in

De twee actievoersters die minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) met ketchup belaagden, moeten weer de cel in. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam vanmorgen bepaald.

De twee werden vorige week na de aanval vrijgelaten door de rechter-commissaris. Het openbaar ministerie ging tegen deze beslissing in beroep en won de zaak. Vanmiddag moeten de vrouwen voor de politierechter verschijnen. De politie verwacht niet dat zij dit doen, aangezien zij bij hun arrestatie hun identiteit verborgen hielden. Het OM zal nu proberen het tweetal op te sporen en opnieuw op te pakken.

De man die het ketchup-incident telefonisch opeiste en Verdonk bedreigde, is maandagmiddag door de politie van Amsterdam gepakt. De 22-jarige verdachte belde donderdag naar RTV Noord-Holland om de aanslag op te eisen namens de actiegroep Section Eight.

In het telefoontje zei hij dat minister Verdonk haar integratiebeleid binnen twee weken moet herzien, anders zou zij de gevolgen ervan merken. Hij bedreigde haar niet direct met de dood, maar maakte toespelingen naar de moord op Pim Fortuyn. Volgens de politie heeft hij geen band met de actievoersters.

Gisteren zei minister Remkes (Binnenlandse Zaken) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat hij de bedreigingen aan het adres van minister Verdonk ,,ontoelaatbaar'' vindt. ,,Er zijn in onze rechtsorde voldoende manieren om kritiek te uiten op het kabinetsbeleid, maar het uiten van dreigementen is ontoelaatbaar.'' Hij vindt het laf dat de actievoersters hun naam niet wilden geven. ,,Ik vind dat politie en justitie hiertegen keihard moeten optreden en alles in het werk moeten stellen om de daders aan te houden en veroordeeld te krijgen.'' Dat de actievoersters zo snel vrijkwamen vindt Remkes ,,buitengewoon vervelend''. Voor een verklaring verwees hij naar minister Donner (Justitie), die niet in de Kamer was.

Later op de dag zei Remkes, in een debat over beveiliging van opiniemakers en columnisten zoals de bedreigde Paul Cliteur, dat beveiliging in principe een taak is van de lokale politie. Mensen van wie de veiligheid van nationaal belang is, krijgen `rijksbeveiliging'. De Tweede Kamer bleef echter bezorgd over de beveiliging van de opiniemakers. In september komt er een volgende overleg over dit onderwerp.