Ahold riskeert overname ICA

Het risico dat Ahold gedwongen wordt voor circa 1 miljard euro zijn Noorse partner bij dochterbedrijf ICA Ahold uit te kopen is sterk toegenomen. De Zweedse mede-aandeelhouder ICA Förbundet, een coöperatie van winkeliers, liet gisteren op zijn jaarvergadering weten in eerste instantie niet in te gaan op het aanbod van de Noorse partner Canica.

Dit beleggingsvehikel van de Noorse miljardair S. Hagen biedt ICA Förbundet aan Canica's belang van 20 procent te kopen. Als Hagen zijn belang na weigering aan Ahold aanbiedt, is het Nederlandse supermarktconcern gedwongen het pakket af te nemen, zo is in 2000 bij de oprichting van de Scandinavische joint venture ICA Ahold afgesproken. Ahold bezit 50 procent van de aandelen, Hagen 20 procent en de Zweden 30 procent in ICA Ahold, goed voor meer dan 3.000 winkels in Scandinavië.

Ahold en Hagen kregen in de loop van 2002 ruzie nadat Ahold tevergeefs had geprobeerd de Noor uit te kopen. Tijdens deze ruzie dook ook een geheime overeenkomst op die het boekhoudschandaal bij Ahold in een stroomversnelling bracht. Ahold tekende bij diverse buitenlandse joint ventures contracten die voor de accountant verborgen werden en waardoor onterecht tientallen miljarden euro's omzet te veel werden geteld. Ahold heeft die rapportage inmiddels gecorrigeerd.

Een van de obstakels voor de Zweedse winkeliers is de prijs die de Noor voor zijn aandelen wil hebben. Daarover is met Hagen onenigheid ontstaan. Een arbitragecommissie zal uitsluitsel geven over de waardebepaling van de aandelen, maar die uitspraak wordt pas in september of oktober van dit jaar verwacht. ,,Hoe kunnen wij nu op het bod ingaan als de prijs niet bekend is'', liet de bestuursvoorzitter van de Zweedse winkeliersvereniging gisteren weten. Hij schat het aandelenbelang van Hagen op een waarde van 7 tot 11 miljard Zweedse kronen (0,77 tot 1,2 miljard euro). Ahold waardeert het belang op 0,84 miljard in zijn boeken. Nu al is duidelijk dat zulke bedragen te omvangrijk zijn voor de Zweedse coöperatie. ICA Förbundet heeft tot vandaag de tijd om officieel op het aanbod van Hagen te reageren. Volgens een woordvoerder van ICA Förbundet wordt met beide partners gesproken over een oplossing. Een woordvoerder van Ahold bevestigt de gesprekken, maar wil niet ingaan op de inhoud ervan.