Verknipt portret Mélanie

Het was een ingrijpende documentaire die de VPRO in februari uitzond: The kidnapping of Ingrid Betancourt, over het leven van de familie Betancourt nadat echtgenote, dochter en moeder Ingrid in februari 2002 werd ontvoerd door de Colombiaanse guerrillabeweging FARC.

Met krachtige beelden – Ingrids man die met een kartonnen, levensgrote foto van zijn vrouw door de straten van Bogotá loopt en familievideo's - maakten Victoria Bruce en Karin Hayes een film over de kracht en strijdbaarheid, maar ook het verdriet van de familie Betancourt. De commentaarstem is van Ingrid zelf, uit een interview vlak voor haar ontvoering.

Netwerk heeft het helaas nodig gevonden de documentaire te verknippen en als achtergrond te gebruiken bij een interview met Ingrids dochter Mélanie. Dat was niet erg geweest als de programmamakers daardoor hun doel hadden bereikt. Volgens de gegevens van de NCRV ging het om een portret van ,,een markante vrouw die het gevecht aangaat met onrecht''. Maar Mélanie, noch Ingrid komt genoeg uit de verf om de uitzending van morgenavond een portret te kunnen noemen. Ingrid wordt geschetst in korte fragmenten uit de eerder genoemde documentaire, Mélanie zit in een park en spreekt met Netwerk over haar moeder.

Mélanie is echter meer dan een woordvoerster voor haar moeder die de politieke strijd is aangegaan voor een vreedzaam en corruptievrij Colombia. Ze is meer dan de dochter die de wereld rondreist en aandacht vraagt voor de ontvoering van haar moeder en de meer dan 200 andere gijzelaars in Colombia. Ze is vooral ook een jong meisje dat al meer dan twee jaar zonder moeder leeft. In maart, toen ze enkele dagen in Nederland was, vertelde Mélanie over haar studie in Parijs. Hoe ze soms bijna de telefoon grijpt om haar moeder iets leuks te vertellen. ,,Mijn moeder zei altijd dat, als haar iets zou gebeuren, mijn broer en ik een gewoon leven moesten leiden'', zegt ze tegen Netwerk. Maar kan dat? En is ze ooit van plan terug te keren naar Colombia om daar haar moeders queeste voor te zetten? Netwerk geeft geen antwoord. Moeder Ingrid zit inmiddels 850 dagen gevangen. Het laatste teken van leven kwam eergisteren: indianen in de zuid-oostelijke provincie Guainia hebben haar in het oerwoud gezien.

Netwerk: Het vrouwenelftal, NRCV, morgen, Ned.1, 20.30-21.00u.

    • Titia Ketelaar