Vakbond en prepensioen

In Opinie & Debat van 12 juni beschrijft Maarten Huygen op treffende wijze het generatieconflict binnen de vakbonden. Een aanvulling. Ik werk sinds 1984 in het middelbaar onderwijs en kreeg meteen de gevolgen van de HOS-regeling op mijn salarisstrookje te zien: jonge docenten gingen beduidend minder verdienen dan oudere collega's. Dankzij de vakbonden werd de solidariteit tussen de generaties om zeep geholpen. Toen vervolgens amper nog jonge mensen leraar wilden worden en het docentencorps flink verouderde, trok de toenmalige regering begin jaren '90 de salarissen weer iets omhoog. Nu hebben de vakbonden exact dezelfde groep docenten opnieuw gepakt: degenen die per 1 januari 2004 nog geen 45 jaar zijn, krijgen geen eindpensioen meer maar middelpensioen. En wie zijn er nog geen 45? Precies diegenen die ook in 1984 werden benadeeld. Dus draagt die salariskorting van 1984 er nu aan bij dat de toen jonge docent op een lager pensioen uitkomt. Terwijl de oudere docent zijn eindpensioen, gebaseerd op zijn eindsalaris, haalt.

Tweemaal hebben de vakbonden aldus de jongere generatie ten opzichte van de oudere benadeeld. Is het dan een wonder dat jongeren zich niet in de vakbonden herkennen? Is het dan een wonder dat de jongeren zeggen dat die ouderen hun eigen prepensioen maar moeten regelen en niet moeten rekenen op solidariteit van de jongeren? Want die moeten hun eigen inkomen en pensioen dus ondanks de vakbonden al 20 jaar zelf goed regelen.

    • Marcel van Kampenhout Amsterdam