Turkije waarschuwt Koerden Irak

De Turkse regering heeft gisteren haar bezorgdheid uitgesproken over de etnische en politieke verdeeldheid in het buurland Irak, en eens te meer gewaarschuwd dat het niet werkeloos kan toekijken als de Koerden de noordelijke oliestad Kirkuk bij hun autonome gebied trekken. Turkije vreest dat Koerdische overheersing over Kirkuk en zijn oliebronnen het Koerdische onafhankelijkheidsstreven zal versterken en separatische ideeën onder de Turkse Koerden aanmoedigen. ,,Iedereen kent de Turkse gevoeligheden ten aanzien van Kirkuk'', zo zei gisteren de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül. ,,We zullen nooit een fait accompli in Kirkuk toestaan.'' Hij weidde niet uit.

De Iraakse Koerden hebben geëist dat zij tenminste de autonomie behouden die zij sinds 1991 in Noord-Irak genieten en bovendien een claim gelegd op Kirkuk. Hun aanspraken hebben intussen frictie veroorzaakt met de shi'itische meerderheid in Irak, die het in de interim-grondwet verankerde Koerdische veto op ongewenste constitutionele ontwikkelingen willen schrappen.

De Turks-Koerdische PKK, die tot woede van Turkije een toevlucht in Noord-Irak heeft gevonden, heeft zojuist een eenzijdig bestand met Turkije opgezegd. Volgens de Turkse veiligheidsdiensten zijn er de laatste tijd ongeveer 2.000 PKK-strijders uit het gebied naar Zuidoost-Turkije gegaan. In dat gebied is de laatste tijd na een jarenlange periode van rust het aantal botsingen tussen Turkse troepen en Koerdische strijders toegenomen. Gül zei gisteren dat Turkije er zondag bij de Amerikaanse president Bush op zal aandringen de Turks-Koerdische aanwezigheid in Noord-Irak aan te pakken.