Telfort verlaagt sms-prijs

Mobiele aanbieder Telfort lanceert vanaf morgen een sms-tarief dat 1 eurocent per bericht lager ligt dan dat van KPN. Daarnaast zal Telfort KPN sommeren te stoppen met reclames waarin het telecombedrijf zich afficheert als goedkoopste sms-aanbieder. Dit verklaart Telfort-directeur T. aan de Stegge desgevraagd.

Afgelopen weekend werd bekend dat KPN zijn tarief per sms – een tekstbericht dat uit maximaal 160 tekens bestaat – drastisch heeft verlaagd. Voorheen betaalden gebruikers 23 eurocent per bericht (binnen Nederland), nu ligt dat op 9 eurocent per bericht. Overigens geldt de prijsverlaging uitsluitend voor de prepaidbellers van Hi, het jongerenmerk van KPN. De prepaidbellers van KPN blijven 23 eurocent betalen.

Telfort gaat nu 8 eurocent per sms-bericht rekenen. Dit nieuwe tarief wordt gelanceerd met een actie van 4 eurocent per sms die tot 21 september loopt. Volgens Aan de Stegge blijft Telfort ondanks de prijsverlaging winst maken op sms-verkeer.

De drie andere mobiele aanbieders in Nederland – Vodafone, T-mobile en Orange – zeggen de marktontwikkelingen te bestuderen.

Telecomexperts zien sms-diensten als een melkkoe van de aanbieders van mobiele telefonie. Schattingen van de kostprijs per sms lopen uiteen van 1 tot 4 eurocent. Mobiele aanbieders laten zich niet uit over een kostprijs per bericht.

De Consumentenbond zei vorig jaar al dat het versturen van tekstberichten in Nederland veel te duur is. Eind vorig jaar bleek dat de prijs van het versturen van dergelijke korte tekstberichten in Nederland de hoogste is van Europa. Nederland telde eind vorig jaar 13,1 miljoen mobiele bellers.

Verschillende telecombedrijven bieden goedkope berichten op voorwaarde dat de beller een bundel van berichten koopt. Bij de inkoop van grote bundels hanteren de verschillende belbedrijven aanzienlijk lagere tarieven tot bijvoorbeeld 12,5 eurocent per bericht.