Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het prepensioen. Kabinet en de sociale partners FNV en CNV wisten niet tot overeenstemming te komen. De leden van de vakbonden hebben de afgelopen weken de gelegenheid gehad hun mening te geven over het uitgeklede prepensioen. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Reportage over de versnipperde kankerzorg in Nederland. Oud-minister Borst van Volksgezondheid geeft een reactie. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een reportage over een meisje dat na haar abortus overleed. Ned.3, 22.55-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Recordings. In deze tweede aflevering over buitenlandse smartlappen en levensliedjes vijf odes aan de moeder. Ned.3, 19.58-20.15u.

Statusangst. Tweede deel van een drieluik van filosoof Alain de Botton over het belang van status en aanzien. Canvas, 22.25-23.15u.

VPRO's import: The siege of Bethlehem. Herhaling uit september 2002 van de documentaire over de Israëlische belegering in dat jaar van Bethlehem. Meer dan 200 zwaarbewapende Palestijnen zochten hun toevlucht in een van de belangrijkste christelijke kerken, de Geboortekerk, gebouwd over de geboorteplaats van Christus. De film toont het leven in de kerk ten tijde van de bezetting, de onderhandelingen en de militaire acties. Ned.3, 0.05-1.07u.

PRAATPROGRAMMA

Talking Movies. Onder meer een gesprek met de Amerikaanse filmer Michael Moore over zijn in Cannes bekroonde documentaire Fahrenheit 9/11, waarin hij president George W. Bush op de korrel neemt. BBC World, 21.30-22.30u

Villa BvD. Gesprekken met ex-Feyenoorder Robin van Persie en cabaretière Karin Bloemen. Van Dik Hout treedt op. RTL4, 22.40-23.45u.

SPORT

EK-voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd van Denemarken tegen Zweden. Later de gelijktijdig gespeelde wedstrijd tussen Italië en Bulgarije. Ned.2, 20.25-22.45u. & 0.10-1.42u.

KUNST

TV3. Gesprek met presentator Martin Šimek over zijn serie gesprekken met sporters die deelnemen aan de komende Olympische Spelen. Ned.3, 19.30-19.58u.

FILM

Vegas Vacation (Stephen Kessler, 1997, VS). Weinig subtiele klucht is opus vier in de reeks National Lampoon's vakantiefilms rond Amerikaanse familie Doorsnee (Chevy Chase, Beverly d'Angelo en twee tieners). Ze verblijven dit keer in Las Vegas. SBS6, 20.3022.30u., onderbroken door reclame.

Kuffs (Bruce A. Evans, 1991, VS). Voortijdige schoolverlater Christian Slater zoekt moordenaar van zijn broer in gewelddadige politiekomedie. Veronica, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

The Buddy Holly Story (Steve Rash, 1978, VS). Oprechte en smaakvolle filmbiografie over zanger Buddy Holly, die in februari 1959 op 22-jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Grote mate van authenticiteit werd o.m. bereikt door acteurs zelf, en live, te laten zingen. Prachtige titelrol van Gary Busey. BBC2, 1.00-2.50u.

Klute (Alan J. Pakula, 1971, VS). Jane Fonda won Oscar voor rol van New Yorkse call girl in excellente psychologische thriller die de film noir-conventies in een moderner jasje stak en wel wordt opgevat als een studie naar het ambivalente onafhankelijkheidsstreven van een vrouw. Donald Sutherland is de private eye die haar zijn bescherming opdringt. BBC1, 1.35-3.25u.

RADIO

Is dit nog wel jazz. Opnamen van 29 mei in Muziekcentrum Den Bosch van de groepen Agog en Zapp String Quartet die muziek maken die balanceert tussen jazz, rock en kamermuziek. Radio 4, 19.00-20.00u.

Kunststof. Gesprek met muzikant en componist Joël Bons over het door hem opgerichte kamerorkest Atlas Ensemble en de voorstellingen op het Holland Festival. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Tweede deel van een bloemlezing uit de verhalen van o.a. Thomas Rosenboom, P.F.Thomése en Cathelijn Schilder die afgelopen jaar werden voorgedragen. Verder een gesprek met luchtfotograaf en landschapsarchitect Peter van Bolhuis over zijn deze week verschenen fotoboek Het Verzonnen Landschap. 747AM, 21.02-23.00u.